Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

”Vilket jobb som helst duger”

Från 2014
Hand skriver prov på papper.
Bild: Yle

Invandrare och flyktingar i östnyland har svårt att få arbete om de inte kan svenska. Borgåbon Lea Nyiranshimiryayo är en av dem. Hon blev färdig närvårdare för två år sedan och hoppas nu på att få jobb, helst som närvårdare men hon är beredd att jobba med vad som helst.

- Att gå varje dag hemma utan att jobba blir långtråkigt. Att ha ett jobb skulle ge mer mening i livet.

Lea Nyiranshimiryayo kom till Finland från Rwanda för snart sex år sedan. Hon letar efter jobb men då antalet sökande ibland är upp till 30 så faller det på att hon inte kan svenska.

Populärt yrke

Att kunna svenska är en fördel men inget måste, berättar servicechef för omsorg dygnet runt, Camilla Andersson:

- Vi ser tvåspråkighet som en merit. När vi nu har så många ansökningar kan vi välja och vraka bland de som har de bästa meriterna och är de tvåspråkiga bland dem så har de givetvis förtur.
Alla står på samma streck och med samma utgångsläge och vi kan inte låta invandrare ha någon fördel säger Andersson.

Nyiranshimiryayo har för tillfället inget drömjobb som hon väntar på, hon tar emot vilket jobb som helst. Närvårdaryrket är det hon brinner för men att överhuvudtaget ha ett jobb känns allra viktigast. Hon läser på fritiden för att bli ännu bättre på finska, söker nya jobb och för säkerhets skull kommer hon att ta sig tillbaka till skolbänken för att lära sig svenska.

- jag letar hela tiden efter nya jobb på nätet men det lutar mot att jag börjar studera svenska, det är bra att kunna.

Som en liten hjälp på traven ordnar arbetsplatsen så gott som årligen kurser i svenska säger Andersson. Men det kräver förstås att man först fått en anställning.