Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stort intresse för tomter i Kristinestad

Från 2014
Uppdaterad 06.05.2014 05:53.
Hus i skärgård.
Bild: Yle/ Nora Engström

Det kan löna sig att hålla ögonen öppna om man vill komma åt en sommarstugetomt i Kristinestad just nu. I samband med att staden beslöt att värdet och arrendet på sommarstugetomterna ska höjas, blev det också möjligt att lösa in tomten.

På valborgsmässoafton gick tidsfristen ut för de 250 arrendatorerna att meddela staden hur de ställer sig. Och intresset för att lösa in arrendetomterna är stort, enligt förvaltningschef Dan-Anders Sjöqvist

Många vill köpa arrendetomt i Kristinestad

Programmet är inte längre tillgängligt

- Telefonen har gått het. Det är väldigt glädjande att så många vill köpa. Själva har jag diskuterat med 70 arrendatorer och 90 procent av dem vill köpa. Men tidtabellen är lite öppen. Det är många som redan i sommar vill lösa in sin tomt och en del vill fundera och kanske köper den i slutet på året eller nästa år.

Besvär kan förlänga processen

Arrendatorerna måste alltså inte säga genast om de vill köpa. Det enda som staden i det här skedet ville ha besked om, är om de vill avbryta arrendet eller förlänga det.

Systemet med att i förlänga arrendekontraktet även om man har för avsikt att lösa in tomten, garanterar att man har tillträde till tomten även om processen försenas av besvär.

- Ett försäljningsbeslut som hänger i rätten, i förvaltningsdomstolen blir svårt på det sättet då man inte kan verkställa det genom att göra ett köpebrev. Då kan man hamna in i 2015 och har varken arrende eller köpebrev, säger Sjöqvist.

I dag har åtminstone 16 arrendatorer besvärat sig. Även bland dem som har besvärat sig finns de som meddelat att de vill fortsätta arrendera.

Kan sälja arrenderätten vidare

Om man väljer att avbryta arrendet kan man hamna att själv ta bort sommarstugan, beroende på vad kontraktet anger. Staden säljer bara själva tomten. Men vill man bryta arrendet men ändå få en slant för huset, kan man sälja arrenderätten, inklusive sommarstugan, vidare till tredje part. Ungefär ett tiotal sommarstugetomter kommer att få nya invånare på det sättet.

- Det är helt i sin ordning. Man överlåter då arrenderätten till en tredje part. Det har skett här också under vårens lopp, säger Dan-Anders Sjöqvist.

Även de nya arrendetagarna har rätt att lösa in tomten, eller i sin tur sälja arrenderätten vidare.