Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Håll utkik efter detta i kvällens semifinal!

Från 2014
Uppdaterad 06.05.2014 15:39.
Pollapönk uppträder.
Bild: EPA / BAX LINDHARDT

Frågan är om man någonsin har sett så många genomarbetade shownummer på Eurovisionsscenen tidigare. Den första semifinalen bjuder på akrobater, skridskoåkare, teatralisk dans och imponerande ljusshow. I en del nummer händer det så mycket på scenen att man nästan glömmer att lyssna på låten. Men de här grejerna lönar det sig att hålla utkik efter ikväll!

1. Öppningsnumret, The Choir of Europe. Några månader före tävlingen uppmanandes vanliga människor att delta i öppningskören via webcam. Hundratals hakade på, också en del finländare, och detta har sammanställts till en enorm mosaikvägg av människor som nynnar med i fjolårets vinnarlåt Only Teardrops. En kul idé och ett mäktigt slutresultat.

Armeniens Aram MP3 på Eurovisionsövningarna.
Bildtext Armeniens Aram mp3.
Bild: EBU / Thomas Hanses

2. Aram MP3 för Armenien. Att gå upp på scenen först av alla och dessutom som förhandsfavorit kan inte vara lätt. Och dessvärre lät den vanligtvis så självsäkra Aram lite darrig på rösten under genrepet. Men här passar man på att visa vad scenen går för, det är vindmaskiner, pyroteknik, ljusshow och bastoner som torde kännas av ända i Odense.

3. The Common Linnets för Nederländerna. Kvällens intensivaste och mest sparsmakade nummer. Ilse DeLange och Waylon står med sina gitarrer vända mot varandra och inte mot publiken, han klädd i svart kostym och hon i vit 60-talsklänning. En uppdaterad version av Johnny Cash och June Carter. Enkelheten får alla nummer med pyroteknik och akrobater att kännas lite fjantiga.

4. Tanja för Estland. Många artister har dansare i bakgrunden men Tanja både sjunger och dansar själv. Hon får stöd av tre fantastiska bakgrundssångerskor som håller sig i kulisserna och kan därför låta sig slängas i luften och trotsa tyngdlagen tillsammans med en manlig dansare. Skickligt, modigt och snyggt!

5. Pollapönk för Island. Det är ett balladtungt och dramatiskt år, därför känns det extra välkommet när de skäggiga galenpannorna från Nordatlanten gör entré i färgglada kostymer. Farbror blå, farbror pink, farbror gul och farbror röd har struttat runt i både träningsoveraller och klänning i Köpenhamn, i kväll har de finkostymerna på sig och en sjuherrans energi. Så jäkla b-b-b-b-b-b-bra!

Kvällens "Öh, var det där meningen?" är definitivt Moldaviens Christina Scarlat som framför halva sitt nummer i Game of Thrones-inspirerad brynja och Rapunzelfläta, och sedan plötsligt river av sig flätan och låter sitt eget ganska tunna hår fladdra framför vindmaskinen. Löshåret ligger sedan kvar på scenengolvet som en överkörd pekineser.

Klockan 22.00 kör sändningen igång i TV2 och Radio Vega.