Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbottniska tv-nyheter på finska firar tio år

Från 2014
Uppdaterad 06.05.2014 13:37.
Hans-Mikael Holmgren
Bildtext Hans Holmgren i regionnyheternas studio
Bild: Yle/Roger Källman

De finskspråkiga österbottniska tv-nyheterna fyller tio år på lördag. Yle Pohjanmaa och Yle Keski-Pohjanmaa firar med sina tittare hela veckan. Medierna lever i ständig förändring. För Yles svenska och finska nyheter i Österbotten är den relativt färska möjligheten att direktsända tv på webben välkommen, säger den tekniska producenten Hans Holmgren.

De regionala tv-nyheterna är viktiga för Yle och har höjt profilen på regionalt innehåll också i riksnyheterna. Men tv:n är ett långsamt medium som kräver mycket tid för både planering och klipp.
- Det är samma sak för oss som på svenska sidan, vi ska tänka webben först, efter det kommer radio och tv:n kommer sist. Men på webben kan vi ju lägga ut rörliga bilder och möjligheten att direktsända stora händelser på webb-tv kommer vi att utnyttja allt mer, säger Hans Holmgren.

Då fullmäktige för Vasa sjukvårdsdistrikt fattade beslut om hjärtkirurgins öde vid Vasa centralsjukhus var Yles finska och svenska nyheter på plats och sände direkt på Yle Arenan. Yle Österbotten hade premiärsänt webb-tv redan tidigare, från Juthbacka marknad i Nykarleby i augusti i fjol.

Pohjanmaan alue-uutiset 10 år

Programmet är inte längre tillgängligt

Tre gånger varje dag

Pohjanmaan alueuutiset sänder varje kväll kl 18 och kl 22 på TV1 och kl 19 på TV2. Sändningarna är tio minuter långa och täcker ett område från Lochteå i norr, Ähtäri i öst och Sideby i söder. Inslagen görs av Yles nyhetsredaktioner i Vasa, Seinäjoki och Karleby.

- Egentligen är det bara en person, regissören, som jobbar helt och hållet med tv. När reportrarna åker ut gör de inslag för tv, radio och webb, säger Holmgren.

Hur tror du framtiden ser ut för Pohjanmaan alueuutiset om 10 år?
- Det var långt framåt, men jag tror att vi får fler sändningar och hoppas på morgonnyheter på tv. Tekniken finns, allt är färdigt. Det enda som fattas är människor och pengar, säger Holmgren.

Yles finska nyhetsredaktioner träffade sin publik i Seinäjoki på måndag. På onsdag är de i Chydenia i Karleby och på torsdag i Rewell center i Vasa.

Läs också:
Yle Pohjanmaa: Alueellisia tv-uutisia juhlistettiin Seinäjoella - katso kuvat

Yle Pohjanmaa: Pohjanmaan alueuutisia katsottu kymmenen vuoden ajan