Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Blev erbjuden en bit av levern

Från 2014
Uppdaterad 06.05.2014 16:47.
Dietmar Hahn
Bild: Yle/Pia Lagus

Varje år dör 25 personer i väntan på en ny lever.

Levern är vårt största blodorgan och trots att Finland är i världsklass beträffande transplantationer är opertionerna svåra.
Vasanejdens njur- och leverförening har i dag cirka 240 medlemmar och finns till som stöd för både patienter och anhöriga. Tillsammans med sjukvårdspersonal besvarar de frågor kring sjukdomar och transplantationer.

Det här stödet fanns inte att tillgå när Dietmar Hahn i Vasa fick en ny lever 1995. Före det hade han levt med besvärlig levercirros i åtta år.

-Tyvärr fanns det ingen som kunde stöda mig. Det verkar inte heller ha funnits någon annan med erfarenhet av en levertransplantation i närheten, säger Hahn.

Nu är han själv som styrelsemedlem aktiv inom föreningen som också ordnar träffar, teaterbesök och sommarutflykter.

-Men det viktigaste är ändå att finnas som stöd för medlemmarna och dela med sig av sina erfarenheter.

Lurendrejeri

Frågan om organdonation är ständigt aktuell och Hahn lyfter fram att även här förekommer lurendrejeri. År 2002 fick han ett brev från en person någonstans i Europa som var villig att ge en del av sin lever, mot en mycket stor kompensation.

- Det är inte rätt väg att få en ny lever, sådant är inte möjligt. Det handlade helt klart om lurendrejeri, säger Dietmar Hahn och tillägger att olaglig donationshandel blir allt vanligare, främst i Asien men även här.

På onsdag kväll med start klockan 17.30 arrangeras informationstillfället ”Den livsviktiga levern” i Dramasalen i Vasa Stadsbibliotek.