Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Ätstörningar och filmer

Från 2014
Uppdaterad 27.06.2014 09:58.
Likeness beskriver världen ur en ung anorektisk kvinnas synsätt.
Bildtext Likeness beskriver världen ur en ung anorektisk kvinnas synsätt.

I tisdags (6.5) firade vi den internationella bantningsfria dagen. Här är några filmer som tar fasta på hur det är att leva med ätstörningar. Se dem och få en inblick i sjukdomen.

Den internationella bantningsfria dagen (International No Diet Day) är en dag när vi firar kroppsacceptans, fettacceptans och det faktum att våra kroppar faktiskt får se olika ut. Dagen vill också uppmärksamma en hälsosam livsstil, och uppmanar oss att vara försiktiga med bantning. Anorexi och bulimi är inga sjukdomar att leka med. De är svåra att bli av med, och personen som drabbas förlorar månader och ibland år av sitt liv genom att vara inlagda på behandlingshem eller gå omkring och tänka på sin vikt jämt och ständigt.

Det finns en hel del filmer där ute som på ett eller annat vis tar upp problemet. Vi har valt ut några som vi tycker funkar både som upplysning och kanske också som avskräckning. (Förutom den sista filmen då. Den är bara med för att den är så himla speciell).

En kortfilm

Likeness (2013)

I Likeness försöker regissören Rodrigo Prieto ta sig in i huvudet på en tonårig flicka (spelad av Elle Fanning) med ätstörningar. Han har själv en dotter som i flera år lidit av sjukdomen, och fick mycket hjälp av henne när han bestämde sig för att ta sig an projektet. Filmen är inte ens tio minuter lång, men den lämnar tittaren med en djup och obehaglig känsla.

Två långfilmer

Girl Interrupted (1999)

Girl Interrupted handlar om Susanna (Winona Ryder) som läggs in på ett behandlingshem. Där träffar hon bland annat Lisa (Angelina Jolie) som varit intagen allt för länge, och karaktären vi i dag ska koncentrera oss lite extra på: Daisy (Birttany Murphy).

Daisy Randone är inlagd på grund av ätstörningar, och man kan säga att hon är en sorts periodare. Hon läggs in varje år före Thanksgiving, och checkar ut strax efter jul. Hon vill inte äta något annat än kycklingen hennes pappa gör i hans mataffär. Efter att hon ätit kycklingen sparar hon resterna under sängen tills hon har 14 stycken. Hon är också beroende av laxermedel och piller.

Black Swan (2010)

Natalie Portman spelar ballerinan Nina Sayers som pushar sig själv både pyskiskt och fysiskt för att bli den bästa ballerinan. Hon lider av bulimi och vanföreställningar. Hur många gånger äter hon i filmen? En gång, och det är när hennes mamma tvingar i henne lite tårta. Både Natalie och Mila Kunis, som också är med i filmen, gick ner i vikt inför sina roller. Nathalie, som redan innan var väldigt smal, gick ner runt nio kilo. När hon fick frågan hur hon lyckades med det svarade hon: med disciplin. Precis som hennes rollkaraktär.

En annan, lite gladare film men med samma tema, är Center Stage där en av ballerinorna tampas med bulimi.

En TV-serie

Skins (2007–)

Två karaktärer i tv-serien Skins lider av ätstörningar: Cassie och Mini. Båda behandlar sin sjukdom på olika sätt, och serien visar att det finns många olika sidor av anorexi.

En dokumentär

Thin (2006)

Thin är en dokumentär gjord av den feministiska fotografen och filmmakaren Lauren Greenfield. I filmen följer hon fyra kvinnor i åldrarna 15-30, som alla blivit diagnostiserade med anorexia nervosa. De befinner sig alla på ett behandlingshem i Florida och Lauren följer dem i sex månader.

En film som är helt tvärtom

En ätstörning måste inte innebära att man avstår från mat. Det kan gå den andra vägen också. Så är det till exempel i den väldigt skruvade filmen La Grande Bouffe som är en riktigt konstig (och erotisk) film om ett gäng som besluter sig för att ta självmord genom att äta ihjäl sig. Det här är inte vackert. Filmen gjordes 1973 av Marco Ferreri och den är äcklig, snuskig och grymt fascinerande.

Här är den mest rumsrena delen av filmen som vi hittade på nätet.