Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Problem med elektroniska lantbruksstöd

Från 2014
Uppdaterad 06.05.2014 19:46.
Johanna  Wasström med dottern Alexandra
Bildtext Johanna Wasström med dottern Alexandra
Bild: Yle/Börje Broberg

Lantbrukarna har i år haft stora problem med att lämna in sina ansökningar om jordbruksstöd. Den elektroniska ansökningsblanketten har tidvis inte har fungerat.

Radio Vega Västnyland - Spela upp på Arenan
Radio Vega Västnyland - Spela upp på Arenan

Den här våren har varit gynnsam för lantbrukarna. Sällan har de varit klara med sådden redan i april, men i år har många lyckats med det.

Samtidigt har de haft problem med kontorsarbetet. Ansökningarna om understöd på elektronisk väg har inte fungerat utan problem.

Johanna Wasström är SLC:s blankettombud och har känt av problemen med den elektroniska blanketten och hon har också sett att flera andra haft problem. Till exempel på Facebook har lantbrukare klagat över problemen.

Av Johannas kunder har bara en haft problem. När de skulle fylla i blanketten elektroniskt lyckades det inte. De var tvungna att avbryta försöken och fortsätta sent på kvällen.

Sådd och blankettarbete kolliderade

Många lantbrukare har känt oro för att inte få in ansökan i tid och av dem har en hel del troligen lämnat in ansökan i pappersform till västra Nylands lantbruksförvaltning i Västankvarn i Ingå före den sista inlämningsdagen 30 april.

Sådd men ännu grå är åkern
Bildtext Åkern är sådd men ännu grå

Nu har tiden för inlämning förlängts till den 8 maj. Beskedet om att inlämningstiden förlängts kom den sista april.

Johanna Wasström säger att det här året varit exceptionellt eftersom vårsådden kunde ske redan i april. Då har sådd och blankettarbete kolliderat och många lantbrukare har velat slutföra sådden före blankettarbetet.

Det här för att slippa göra korrigeringar till ansökan. Det är något som brukar vara fallet när ansökan görs före såningsarbetet. När sedan många samtidigt ville fylla i ansökan på nätet klarade systemet inte av det, tror Johanna Wasström.

Viktig ansökan

Ytterligare ett problem har funnits på vägen i år. Ansökningsblanketten har förnyats och inte hunnit ut på nätet i normal tid. Först den 9 april var det möjligt att se blanketten på nätet. Blanketten ligger till grund för det stöd lantbrukaren får och den måste lämnas in inom utsatt tid.

Årets mål var att 80 procent av ansökningarna skulle göras elektroniskt. Johanna Wasström tror ändå att de elektroniska ansökningarna i år inte når upp till målet på grund av problemen.