Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Utrota inte alla maskrosor – ät dem!

Från 2014
Uppdaterad 19.05.2020 11:19.
Maskros.
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

Det finns väl inget ogräs som delar folket i två läger så som maskrosen (Taraxacum).

En del avskyr den, medan andra betraktar den som en fantastisk nyttoväxt. Att hela växten är ätlig känner väl de flesta till, men maskrosen är också en väldigt användbar läkeväxt.

När jag var liten fick jag lära mig att man kan göra vin av maskrosblommor, kaffe av maskrosrötter och sallad av maskrosblad. Jag var för ung för vin och kaffe, men stoppade ivrigt första bästa maskrosblad i munnen. Sekunden efter spottade jag ut det igen – det smakade fruktansvärt beskt. Men mormor lagade ju mat av maskrosblad och tyckte att det var en delikatess, hur hängde det ihop?

Strömsö inslag: Maskrossallad och te - Spela upp på Arenan

Tusen olika sorter

Det finns uppåt 1000 olika arter av maskrosor i Skandinavien. Bara i en vanlig gräsmatta kan man hitta mellan fem och 25 olika sorter.

Tittar man noga på bladen ser man att de ser ganska olika ut. En del är rundade och nästan helt jämna i kanten, andra är breda med fylld spets och flikiga sidor, och åter andra är smala och djupt flikiga hela vägen till spetsen.

De allra flikigaste bladen, de som liknar en julgran och nästan ser lite farliga ut med sin vilda form och svartröda kant – de är (enligt mig och mormor) de allra godaste. De smakar nästan inte beskt alls, mer som en slags smakrik ruccola. De är goda hela sommaren och passar bra till grönsaksfräs och sallader.

Maskrosor.
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

Bittert är bra för magen

Den beska smaken i maskrosor är bitterämne, som är väldigt bra för matsmältningen. Har man problem med trög mage, gallan eller svårigheter att smälta maten kan man äta en liten maskrossallad som förrätt varje dag under sommaren.

Bitterämnet sätter fart på hela matsmältningssystemet, så att kroppen är förberedd för att ta emot mat när man väl kommer till huvudrätten.

Under resten av året, när det inte finns färska maskrosor, kan man istället dricka en kopp te av maskrosblad och -blommor före maten.

Alexandras sallad med maskrosblad.
Bild: YLE/Strömsö

Maskrossallad

Du behöver:

 • maskrosblad
 • kirskålsblad
 • röllekablad
 • ätliga blommor
 • flingsalt
 • nymalen svartpeppar
 • balsamvinäger
 • olivolja
 • Alexandras maskroste
  Bild: YLE/Strömsö

  Gör så här:

 1. Provsmaka dig fram till de godaste maskrosbladen och plocka ett knippe av dem.
 2. Plocka späda kirskålsblad och röllekablad.
 3. Skölj bladen och lägg i en salladsskål. Dekorera med ätliga blommor som syren, tusensköna, pensé, krasse, ringblomma, gurkört eller fuchsia.
 4. Strö över flingsalt och nymalen svartpeppar.
 5. Ringla över lite balsamvinäger och olivolja.
Maskrosmjölk mot vårtor
Bild: YLE/Strömsö

Maskroste

Gör så här:

 1. Ta 1 msk färska eller 2 tsk torkade maskrosblad och –blommor.
 2. Häll på 2,5 dl hett vatten och låt dra i fem minuter.
 3. Sila och drick före maten mot matsmältningsbesvär, eller tre koppar om dagen i två veckor mot urinvägsinfektion.

Maskrosmjölk mot vårtor

Bryt av en maskrosblomma eller ett grovt blad. Låt lite av mjölken krypa ut och stryk på vårtan. Upprepa tills vårtan är borta.

Mer om ämnet på Yle Arenan