Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Samarbetsförhandlingar ökar sjukfrånvaron?

Från 2014
Uppdaterad 07.05.2014 07:25.
personalchef peter lindroos presenterar personalrapporten 2013
Bildtext Personalchef Peter Lindroos presenterade personalrapporten från 2013.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Personalfrågor väckte diskussion i fullmäktige efter förra veckans besked att Pargas stad inleder samarbetsförhandlingar.

Fullmäktige fick på tisdagens möte ta del av personalrapporten från 2013. En av de frågor som väckte diskussion var sjukfrånvaron som länge varit ett problem i Pargas. Men situationen ser nu aningen bättre ut. Sjukfrånvaron är fortfarande hög men har i alla fall inte stigit utan tvärtom minskat något jämfört med 2012.

Samarbetsförhandlingarna på tapeten

Personalen är fortsättningsvis en stor utgift och förra veckan meddelade Pargas att man kommer att inleda samarbetsförhandlingar. Socialdemokraternas Mikaela Luoma är orolig för att samarbetsförhandlingar kan betyda att sjukfrånvaron åter ökar.

- Det är jag rädd för. Nu behöver vi arbetsro så vi kan gå igenom det här ordentligt så det inte blir ett hastverk.

Som huvudförtroendeman är Luoma i alla fall glad att varken permitteringar eller uppsägningar är aktuella i det här skedet. Lättnaden delas inte av Samlingspartiet som tidigare föreslagit att Pargas borde minska sin personal med över 20 personer.

- Om man genom samarbetsförhandlingarna når ett resultat som minskar stadens kostnader i tillräckligt hög grad så är det ok. Men om man inte lyckas finns det ingen annan utväg. Då måste vi ta till mer drastiska åtgärder, säger Markku Orell (Samlingspartiet).

Diskussionen om Våno skola fick kritik

Under tisdagens fullmäktige diskuterades också fuktskadade Våno skola.

Inget beslut fattades under mötet med stadsdirektör Folke Öhman informerade om läget vid skolan.

För en dryg vecka sedan evakuerades Våno skola på grund av omfattande fuktproblem i skolbyggnaden. Den här veckan går eleverna i Malms skola och i Pargas svenska gymnasium. Tidigare övervägde staden att flytta baracker från Tennby till Våno, men de planerna har nu slopats.Istället utreder staden alternativet att flytta undervisningen till föreningshuset Bergvalla.

Stadsdirektören tog också upp hur Våno skola diskuterats på sociala medier och hur han med förvåning läste att personalen besökt Bergvalla. Det här utan att staden informerats om besöket. Efter det här la staden om sina planer men Öhman betonade att sociala medier inte får styra beslutsfattandet. Öhman var också besviken över att han tyckte sig se tecken på en språkstrid bland kommentarerna. Stadsdirektörens oro delades av bland annat de Grönas Cornelius Colliander, Samlingspartiets Markku Orell och SFP:s Anderas Johansson.

Byggnadsnämnden i Pargas ska behandla frågan på sitt möte på onsdag. Pargas har också tillsatt en arbetsgrupp som ska utreda skolnätet i Pargas.

Läs också:
Pargas inleder samarbetsförhandlingar
Byskolorna i Pargas granskas

Här kan du läsa livebloggen från tisdagens möte:

Här fanns tidigare en liveblogg. Den är numera borttagen.