Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu byggs det i Gerby

Från 2014
Uppdaterad 12.12.2014 16:38.
Grävskoporna har börjat jobba på Gerby V-området
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Den 1 maj blev den södra delen av Gerby V i Vasa byggnadsduglig. Med andra ord blev det fritt fram för de som skaffat sig en tomt på området att börja bygga. Men det finns fortfarande tomter som väntar på ägare.

Programmet är inte längre tillgängligt

På den norra delen av området har hus redan slagits upp. Allt som allt inhyser Gerby V-området 89 tomter. Av dessa är fortfarande 18 lediga.

Per Bengs, tomttekniker på Vasa stad, ute vid Gerby V-området.
Bildtext Per Bengs, tomttekniker på Vasa stad, ute vid Gerby V-området. - (Copyright: Yle/Joni Kyheröinen)
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Ett par av de som nyligen inlett byggandet är Liisa-Maija Hurme och Jan Slotte. De bor också för tillfället i Gerby men när familjen växer behöver man mer utrymme.

Liisa-Maija Hurme bygger hus på Gerby V-området.
Bildtext Liisa-Maija Hurme bygger hus på Gerby V-området. - (Copyright: Yle/Joni Kyheröinen)
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

- När vi fick veta att vi ska få ett tredje barn så bestämde vi ganska snabbt att vi behöver mer utrymme och att det kanske är en bra tid att börja bygga, säger Hurme.

De har bott i Gerby i flera års tid och på flera ställen.

- Här finns många barnfamiljer och det är tryggt och trivsamt, säger Hurme.

De hoppas att huset står klart till julen.

Mättad marknad

Men alla tomter på Gerby V har inte gått åt. Samma gäller bostadsområdet i Yttersundom.

Varför har inte alla tomter gått åt?

- Ekonomisk osäkerhet och det att staden har delat ut över 100 tomter de senaste åren. Marknaden har kanske blivit lite mättad för tillfället, säger Per Bengs, tomttekniker på Vasa stad.

Det behövs ändå fler tomter och bostadsområden i Vasa menar Bengs. Följande område är Böle II, norr om Böle I.

- Det kommer nya ivriga byggare varje år och förhoppningsvis blir de ekonomiska utsikterna bättre.

I Gerby gäller samma principer som i Yttersundom: barnfamiljerna har förkörsrätt.

- Man ska inte ha blivit beviljad en tomt av Vasa stad under de senaste tio åren och om man har barn förbättrar det ens chanser att få en tomt, säger Bengs.

I Yttersundom är det stora problemet att marken är så stenrik, vilket gör att priset för att bygga kan bli väldigt högt, om man till exempel vill spränga och frakta bort sten från sin tomt. I Gerby är problemet inte lika påtagligt.

- Det är inte alls lika stenigt här. Här finns mer vanlig moränmark, säger Bengs.

Trafikproblem

Men allt är inte solsken, inte ens i Gerby. Trafiken till och från centrum är ett problem anser husbyggaren Liisa-Maija Hurme. Problemets kärna finns i korsningen Västerviksvägen-Alskatvägen där trafiken stoppas upp.

På Vasa stad säger planeringschef Pertti Hällilä att man försökt få bukt med problemen genom att ge längre grönt ljus åt den trafik som kommer norrifrån längs Västerviksvägen. Det gjordes i februari.

- Jag tycker inte att köerna är så långa nu. Men vi får se hur det ser ut på vintern, säger Hällilä.

Hällilä kör förbi varje morgon på väg till jobbet. Problemet är störst på vintern när det är halt och trafiken rör sig långsammare.

Trafiken har i alla fall inte minskat i och med Gerby V. Det finns långtgångna planer på en fyrfilig väg som skulle börja vid Gerby Strandvägen och sträcka sig ända ut till motorvägen.

- Med en sådan lösning klarar vi oss i tiotals år, säger Hällilä.

Finansieringssituationen är dock svår och bygget kräver statligt understöd. Det är alltså inte alls säkert att vägbygget blir av.

De nya Gerbyborna som flyttar in på Gerby V-området får alltså vänja sig vid vissa trafikproblem när de ska ta sig till och från centrum.