Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA överväger nya sanktioner mot Ryssland

Från 2014
Uppdaterad 07.05.2014 06:43.
Danskt stridsflyg vid flygbas i Estland

USA överväger att införa nya sanktioner mot Ryssland redan före det planerade presidentvalet i Ukraina den 25 maj.

Både republikaner och demokrater i kongressen kräver ännu strängare sanktioner medan Vita huset är mer tveksamt.

Vita huset har hotat med nya sanktioner om Ryssland förhindrar det ukrainska presidentvalet, men vill ännu vänta och se hur Ryssland agerar.

I senaten anser ledande utrikespolitiska medlemmar att det redan är klart att det inte är möjligt att hålla presidentval i oroliga östra Ukraina.

Senatens utrikespolitiska utskott anser därför att villkoren för nya sanktioner har uppfyllts och att sanktioner borde införas omedelbart.

- Om vi inte agerar nu och väntar till valet, så är jag rädd att det är för sent, säger den republikanska senatorn Kelly Ayotte.

Administrationen överväger olika ekonomiska sanktioner; bland annat att förhindra användning av kreditkorten Visa och Mastercard i Ryssland.

USA:s utrikesministerium samarbetar som bäst med EU för att koordinera eventuella nya sanktioner.

- Det vi gör den här veckan är att vi på bägge sidor om Atlanten förbereder sanktionspaket mot ekonomiska sektorer, så att Ryssland kan se det och inse vad som händer om
det förhindrar presidentvalet säger biträdande utrikesminister Victoria Nuland.

Utrikesminister John Kerry ska träffa EUs utrikesministrar nästa vecka för att diskutera utvecklingen i Ukraina.

Nato kan stationera styrkor i östra Europa

Försvarspakten Nato måste ta ställning till om man skall stationera styrkor permanent i medlemsländer i östra Europa på grund av händelserna i Ukraina.

Det säger Natos militära befälhavare, den amerikanska generalen Philip Breedlove.

Breedlove säger att permanenta styrkor måste övervägas och att det kan avgöras av ledarna för Natoländerna vid toppmötet i september.

Nato borde omvärdera sin militära beredskap i området efter de nya omständigheterna på Krim och vid Ukrainas östra gräns anser Breedlove.

Natokommendören tror inte att Ryssland kommer att sända styrkor in i östra Ukraina och Natos åtgärder har hittills varit enbart defensiva, försäkrar Breedlove.

- Det handlar om att försäkra våra allierade, inte om att provocera Ryssland och det försöker vi föra fram på alla nivåer, säger Breedlove.

Han ville inte ställning till om Frankrike ska leverera två fregatter till Ryssland som planerat, eftersom det är Frankrikes inre angelägenhet