Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo 2011 kan tvingas betala tillbaka miljonbelopp

Uppdaterad 07.05.2014 10:26.
Eurosedlar i en hög.
Bildtext Sammanlagt stödde staten Åbos kulturhuvudstadsår med 16,5 miljoner euro.

Stiftelsen som arrangerade kulturhuvudstadsåret i Åbo 2011 kan tvingas betala tillbaka statsbidrag, skriver Turun Sanomat.

Enligt Undervisnings- och kulturministeriets revisionsbyrå kan stiftelsen Åbo 2011 tvingas återbörda mellan 2 och 2,5 miljoner euro eftersom en del av projekten stred mot villkoren för bidragen.

Stiftelsen själv anser däremot att bidragsvillkoren uppfylldes. Cay Sevón som lett stiftelsen säger att stiftelsen kan ta till rättsliga motåtgärder om inte Undervisnings- och kulturministeriet ger efter.

Cay Sevón säger till YLE Nyheter att det handlar om en linjedragning från statens sida. Hon menar att orsaken till tvisten är att staten och stiftelsen har olika åsikter om andelen privat finansiering.

- Statsrådet beslöt år 2008 att ge ett understöd på maximalt 18 miljoner euro och Åbo stad lovade ge lika mycket. Därtill hade vi flera externa finansiärer, som Finnair, British Council och Tallink Silja. Då var vi helt överens om att vi måste ha privata finansiärer. Nu verkar det som att staten vill ha tillbaka den andelen som täcks av privata finansiärer.

Sevón menar att hur Undervisnings- och kulturministeriet handlar nu kan ha konsekvenser för andra stora kulturprojekt.

- Vi undrar var vi hamnar då, om staten uppmuntrar oss att skaffa externa finansiärer och sedan bestraffar oss för det, säger hon.

Huruvida det handlar om 2 miljoner eller 2,5 miljoner spelar också roll, säger Sevón.

- Om vi tvingas betala 2,5 miljoner kommer Åbo stad också att dra tillbaka pengar.

Sammanlagt stödde staten Åbos kulturhuvudstadsår med 16,5 miljoner euro. Åbo stad bidrog med lika mycket.

Ministeriet ska ta ställning till bokföringsrapporten i vår.