Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Filmmusik okej under vigseln

Från 2014
Uppdaterad 27.06.2014 09:58.
Par som gifter sig, mannen sätter ringen på brudens ringsfinger.
Bild: Jason Hutchens / Wikimedia Commons

Den som går i giftastankar eller gillar vacker orgelmusik har chansen att lyssna både på traditionell och mer modern vigselmusik i Domkyrkan i Borgå på onsdag kväll.

Kantorerna spelar musik som lämpar sig för vigslar. Det kan hjälpa brudpar att välja musik just till det egna bröllopet.

- De klassiska som Törnrosa och Mendelssohns bröllopsmarsch är nog väldigt populära, men det har blivit allt mer mångsidigt och man vill sätta sin egen prägel på vigseln, berättar kantor Mikael Helenelund.

Han berättar att allt fler par letar upp musik via internet och hittar mycket fina alternativ som kantorn inte ens kommit att tänka på.

- Det är mycket intressant att jobba som kantor idag.

Klassiskt, pop och filmlåtar

De nyare styckena är ofta klassisk orkestermusik, men också filmmusik och poplåtar.

- Då stöter man ibland på låtar som kanske inte klingar så vackert på orgel. Då gäller det att förhandla sig fram till en lösning som tillfredsställer alla parter. Jag har nog spelat poplåtar också, men då har jag varnat att de inte kommer att låta som hemma i cd-spelaren.

Beatles’ låt ”All you need is love” är en av dem, berättar Mikael Helenelund.

- En fantastisk låt med budskap som passar vid en vigsel, men nog har jag efteråt en känsla av att det inte lät som det borde låta. Men festligt är det ju nog.

Budskapet ska vara rätt

Ibland avråder kantorn brudpar med speciella lösningar.

- En del poplåtar och hårdrock kan vara hur häftigt som helst, men om rytmen är ett starkt element i låten så brukar jag försöka hitta något annat. Orgeln är inte ett rytminstrument. Ju mer erfaren jag har blivit, desto mer har jag insett att orgeln böjer sig till det mesta och det går att göra ett fungerande arrangemang.

Men också budskapet i låten måste passa in i en kyrklig vigsel.

- Om texten är sådan att man inte skulle ställa sig framför altaret och läsa upp den, tycker jag man kan diskutera om det är lämpligt. Men det är inte ofta det händer.

Kantorns favorit är hemlig

På onsdag kväll spelas traditionella vigselstycken varvat med nya alternativ. Flera av de nyare finska och svenska är inspirerade av folkmusik, vilket gör dem glada. Också fransk musik kommer att höras.

- Det är intressant att se vilka som önskas och ofta återkommer en eller annan under sommaren. Ibland uppkommer riktiga hits.

Kantor Mikael Helenelund har sina egna favoriter, men dem vill han inte avslöja. Var och en får själv avgöra vilken musik som passar det egna bröllopet.