Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ekorrjazz med Benny

Från 2014
Omslaget till Benny Ojala Trios "Never mind the squirrel
Bildtext Benny Ojala Trio

Benny Ojala Trios nya skiva heter Never mind the squirrel och just ekorren har en viktig roll för Benny och bandet. Fast epitetet ekorrjazz är inte hans påhitt.

Benny Ojala från Närpes vill inte kalla sig jazzmusiker fast mycket av musiken på hans skiva kan placeras där. Men han är inte intresserad av att vara en gitarrist som kan spela alla jazzstandards i alla tonarter, också fast han kan göra det.

Programmet är inte längre tillgängligt

- Jag har ju studerat och övat jazz väldigt mycket, men mest lyssnar jag faktiskt på klassisk musik, säger Benny som till vardags är gitarrlärare på Musikhuset i Jakobstad.

Hans egna musikaliska rötter finns i rocken och bland tidigare orkestrar finns till exempel Kurator. Numera spelar han också i ett band som spelar låtar av Deep Purple, vilket Benny uppskattar storligen. Ritchie Blackmore hör till favoritgitarristerna.

Så med influenser från rock, jazz och klassiskt blir det en egen blandning på skivan. Benny gillar att ta tänkande och koncept från olika stilar och göra sin egen version.
Ett speciellt sound på skivan är den bandlösa gitarr som han spelar på i till exempel avslutande Orava suite.

- Ett otroligt svårt instrument att få att låta bra, säger Benny. Dels är det förstås svårt att intonera, och att spela rena ackord är näst intill omöjligt. Och sen var det svårt att hitta en förstärkare som den lät bra genom. Men väldigt intressant att utforska.

I Benny Ojala Trio ingår också basisten Carl-Johan Hultgren och trummisen Patrik Björni, som också spelar klockspel. Själv spelar Benny också flöjt, ett instrument han har tagit upp rätt nyligen.

- På senare tid har jag också spelat tuba ganska mycket i olika sammanhang, ett instrument som jag började med i Närpes Skolmusikkår.

När Benny känner för en paus från gitarren spelar han nåt annat instrument i stället för att helt och hållet ta paus.

Och så var det ekorren, och dess betydelse för Benny och trion. I programmet Österbottnisk musik kan du höra Benny berätta mera om det., men här är ett exempel.

- Då jag studerade på Pedagogiska fakulteten hade vi en lärare som envisades med att kalla mej Benny Orava. Det här tyckte Tobias Tåg, som var i samma grupp, och jag att var hejdlöst roligt, så i stället för att korrigera henne väntade vi på det varje gång.

I programmet kan du höra följande låtar från skivan Never mind the squirrel: Waltz for Pekka, 11th Viennese School och Orava suite.