Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Slaget vid Rilax - litet men betydelsefullt

Från 2014
Uppdaterad 07.05.2014 13:40.
En modell av en galär, fartyg i stil med de som användes i slaget vid Rilax.
Bildtext En modell av en galär som användes på 1700-talet.
Bild: Yle/Minna Almark

I slutet av juli är det 300 år sedan slaget vid Rilax då ryssarna besegrade den svenska flottan norr om Hangö udd. Slaget uppmärksammas med olika evenemang i sommar.

Radio Vega Västnyland

14:20

Slaget vid Rilax var en del av det stora nordiska kriget (1700-1721). 1713 hade ryssarna erövrat största delen av Finland men den svenska flottan hade makten över sjövägarna. Det var svårt att transportera förnödenheter landvägen och därför ville ryssarna också ta kontroll över sjövägarna.

Den 27 juli 1714 möttes nio svenska fartyg och 60-70 ryska fartyg och slaget vid Rilax ägde rum. Peter den store i egen hög person följde med slaget från stranden i Hangö.

Ryssarna drog det längre strået och av de 1000 svenska soldater som deltog i slaget stupade 400 och resten togs till fånga. På den ryska sidan dog 500 av totalt 4000 soldater.

Slup från slaget vid Narva 1700.
Bildtext En slup från 1700-talet finns med i utställningen i Hangö museum.
Bild: Yle/Minna Almark

- Slaget var väldigt litet men det har fått en stor symbolisk betydelse, berättar tf museichef Laura Lotta Andersson på Hangö museum.

- För Peter den store var det en stor sak att vinna över den svenska flottan och få öppna upp sjörutterna längs hela finska kusten.

Oklart var man stred

Än i denna dag vet man inte exakt var slaget ägde rum. Allt man vet är att det hände någonstans norr om Hangö udd.

Tf museichef Laura Lotta Andersson i Hangö.
Bildtext Laura Lotta Andersson på Hangö museum.
Bild: Yle/Minna Almark

- Vi hoppas att under den här sommaren skulle man söka med modern teknik om det någonstans på havsbottnet finns en stor ansamling ankare och kanonkulor, säger tf museichefen och tillägger att inget fartyg sjönk under slaget.

Föremål från Sverige till Hangö

Hangö museum har tillsammans med Forum Marinum i Åbo gjort en utställning om slaget vid Rilax. Den kommer att ställas ut i Hangö över sommaren och sedan flyttar den till Forum Marinum i höst.

- Förberedelserna började redan 2011 med de första kontakterna till svenska och ryska museer, berättar Laura Lotta Andersson som byggt upp utställningen.

Kanonkulor som hittats i vattnen kring Hangö.
Bildtext Kanonkulor som hittats i vattnen kring Hangö.
Bild: Yle/Minna Almark

Från Sverige har museet fått låna många fina föremål men de ryska museerna har inte varit intresserade att samarbeta med ett så litet museum som museet i Hangö.

- Det har varit svårt att hitta föremål från början av 1700-talet som har med krigsföreningen på den tiden att göra. Så mycket har förstörts under krig som ägt rum efter det, förklarar Andersson.

Sjöslagsförevisning och Gangut regatta

Under helgen 26-27 juli ordnas flera evenemang i Hangö som har med slaget vid Rilax att göra. Bland annat ordnas det en sjöslagsförevisning på lördagen (26.7) och så blir det olika konserter, dansuppvisningar och guidningar. På lördagen anländer också största delen av Gangutregattans fartyg till Hangö och visas upp för allmänheten.

Utställningen Rilax-Riilahti-Gangut, 300 år sedan slaget vid Rilax tjuvstartar och öppnar redan på fredag (9.5).