Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

300 000 föremål och samlingen bara växer

Från 2014
Uppdaterad 12.05.2014 11:17.
Programmet är inte längre tillgängligt
Närbild: Närbild - Helsingfors Stadsmuseum - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I en stor lagerlokal i Malm i Helsingfors har en av landets största samlare ett av sina tre lager. Det är främst vardagsföremål som intresserar och samlingen är imponerande, ungefär trehundratusen föremål - lite beroende på hur man räknar.

Samlaren är Helsingfors stadsmuseum och av intresse är allt som har med livet i Helsinfors att göra. Här finns allt mellan himmel och jord - kärl och möbler från både privata hem och kontor, kläder och matförpackningar. Museet har också trettio spårvagnar och en stor konstsamling. Alla föremål har en gemensam nämnare – de beskriver någon aspekt av livet i Helsingfors.

- Vi samlar på allt som har med Helsingfors och helsingforsare att göra. Ibland blir besökare som kommer hit besvikna då de har trott sig hitta en massa värdefulla föremål men för oss är föremål som berättar något om vardagen värdefulla, säger Elina Kallio, som är intendent på Helsingfors stadsmuseum och ansvarig för tre olika samlingscenter.

Också nyare föremål

Helsingfors stadsmuseum samlar också på mycket sådant som inte är speciellt gammalt, matförpackningar och leksaker till exempel.

- Matförpackningar måste man samla i dag för det hör till sådant som folk slänger ganska snabbt. Samtidigt har alla minnen av matförpackningar oberoende av vilken socioekonomisk bakgrund man har. En mjölkburk har hört till livet i väldigt olika miljöer, säger Elina Kallio.

Stadsmuseet började samla på livsmedelsförpackningar redan på 70-talet så i dag är samlingen imponerande.

Fördelen med att ta till vara på leksaker från i dag är att man kan intervjua barnen som lekt med dem.

"Du behöver inte spara på allt"

Många som sparar på saker tänker sig att de gör framtiden en tjänst när de inte slänger något. Elina Kallio tycker ändå inte att man behöver oroa sig för att saker skulle försvinna.

- Man ser nog också här i våra samlingar att mina kollegor på 70-talet var rädda för att folk skulle slänga saker som sedan inte skulle finnas men det har nog visat sig att det inte är så. Jag kommer inte på något föremål som inte skulle finnas mera, säger Elina Kallio.

Det här är ändå en sanning med modifikation, gamla matförpackningar kan vara svåra att hitta liksom manliga arbetskläder eftersom de ofta slitits ut.