Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Långa köer men lugnt när Sydafrika röstar

Från 2014
Uppdaterad 07.05.2014 23:21.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Första valet efter att Mandela dog - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Närmare 20 miljoner sydafrikaner röstade i onsdags i landets femte demokratiska parlamentsval. Det styrande ANC-partiet väntas behålla majoriteten i parlamentet. Dagen gick lugnt till men köerna var långa.

I slummen Alexandra nordväst om Johannesburg har invånarna väntat i flera timmar för att komma in i tältet som fungerar som vallokal. Josephine har precis ställt sig längst bak i kön och beskriver stämningen som lugn och avslappnad.

- Vi trodde vi skulle mötas av folk som slåss här men det ser väldigt lugnt ut, säger Josephine.

Dagarna före valet har en del av tälten och vallokalerna vandaliserats eller bränts ner men under själva valdagen har röstandet gått lugnt till.

ANC utmanas av vänsterradikala

Det styrande partiet Afrikanska nationalkongressen ANC väntas behålla majoriteten i parlamentet och samtidigt vinna valet för femte gången i rad. ANC har varit det ledande partiet i Sydafrika de senaste 20 åren ända sedan apartheid avskaffades.

ANC:s främsta utmanare i dagens val är inte det största oppositionspartiet Demokratiska alliansen. Det nygrundat vänsterradikalt partiet, Economic Freedom Fighters EFF, väntas däremot kunna locka till sig röster från tidigare ANC-anhängare.

Val i Sydafrika
Bild: Nina Simberg/Yle

Första valet efter Mandelas död

Det här är det första valet efter att frihetskämpen, president Nelson Mandela dog i december. Många har tippat att Mandelas frånvaro kan försvaga stödet för ANC. Shilisima som står och köar i Alexandra håller med. Han säger att konkurrensen mellan partierna är tuffare nu än tidigare och många har ändrat åsikt gällande vilket parti de stöder.

- Det här är inte som i de tidigare valen. I år har många tänkt om. Många som tidigare satt på soffan har också tagit sig hit för de märker att inget blir bättre om de inte röstar.

Valresultatet väntas vara klart inom de närmaste dagarna. Oberoende vad resultatet blir är sydafrikanernas lista på önskemål lång. Bongani räknar upp vad han förväntar sig av den nya regeringen.

- De måste skapa jobb, bygga fler hus, minska kriminaliteten och se till att vi har färre tonårsgraviditeter, säger Bongani.