Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Gatusmart blir ännu smartare

Från 2014
Uppdaterad 12.12.2014 16:38.
Kalle Toiskallio
Bildtext Kalle Toiskallio leder projektet som hjälper dig hitta rätt även inne i byggnader.
Bild: Yle / Ted Urho

Föreställ dig situationen: du har hittat rätt adress inför arbetsintervjun, men har ingen aning om var man går in till företaget. Nästa sommar finns en mobillösning som fixar problemet för dig.

- Det handlar om att skapa en trygg känsla, som om byggnaden bjuder in dig på besök. Med dagens teknik hittar du lätt till rätt adress, men sedan vet du kanske inte vilken dörr du ska ta eller hurdan parkering som erbjuds, förklarar projektledaren Kalle Toiskallio.

Projektet som Toiskallio basar över är ett samarbete mellan Aalto universitetet och Helsingfors universitet, i den gemensamma forskningsenheten HIIT.

Lite som i Mission Impossible

Mobilapplikationen är tänkt att bli som en förlängning på till exempel Reseplaneraren, men som guidar användare rätt även inne i bygganden.

- Men även om man kan navigera inne i huset med hjälp av tredimensionella kartor på telefonen så tror jag nog inte behovet av social navigation försvinner, skrattar Toiskallio.

Social navigation är ett akademiskt sätt att beskriva fenomenet när man frågar en annan person om vägen, förklarar projektledaren, som också är doktor i trafiksociologi.

- Planen är att lansera appen nästa sommar, bara vi får in tillräckligt med kvalitativ data, säger Toiskallio om tidtabellen.

Ynglade av sig parkeringsprojekt

Som en biprodukt av projektet lanserar Helsingfors stad nu Autopaikkapörssi.fi. Utanför Helsingfors centrum betalar företagen ofta för sina parkeringsplatser, och då de står tomma på kvällar och helger blir det kostnadsineffektivt.

- Tanken är att företag via den här tjänsten kan hitta användare till sina parkeringsplatser under de tider de står tomma, förklarar trafikingenjör Juha Hietanen vid Helsingfors stad.

Just nu är tjänsten i ett pilotstadium, geografiskt begränsat till Sockenbacka och endast tillgänglig för företagskunder.

- Ifall piloten lyckas så kan tjänsten öppnas upp för alla invånare och fler områden kan läggas till, säger Hietanen.