Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

PAU: Itellas postutdelning haltar svårt

Från 2014
Bild: Yle/Philip Stenkula

Itellas postutdelning har inte fungerat som den borde under de senaste veckorna, uppger man vid Finlands post- och logistikunion PAU.

Tiotusentals hushåll runt om i landet har känt av svårigheterna som uppkom efter beskedet tidigare i vår om att nästan 500 brevbärare sägs upp.

Vissa dagar har upp till 50 000 hushåll blivit utan post eller fått den klart senare än vanligt; ibland har posten levererats till mottagaren efter åtta på kvällen eller under veckoslutet.

Störningar har förekommit främst i de större städerna; i huvudstadsregionen beräknas upp till 10 000 hushåll ha drabbats dagligen.

Enligt PAU uppstod problemen efter påsken då Itella lade om distributionsrutterna som en följd av att antalet utdelare ska minska. Onsdag är den sista arbetsdagen för många av de uppsagda brevbärarna.

Itella bekräftar störningarna. Men vid Itella försvarar man sig med att områden som blivit utan postförsändelser någon dag varit först på listan följande dag. Ingenstans ska post ha blivit flera dagar försenad, och man har fyllt sin lagenliga plikt.

Itella har cirka 8 000 brevbärare.