Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

“Finland kommer att gå till final”

Från 2014
Uppdaterad 08.05.2014 11:45.
Topi Latukka och Eero Keskinen på Eurovisionsscenen.
Bildtext Topi Latukka och Eero Keskinen på Eurovisionsscenen.
Bild: EBU / Andres Putting

På torsdag kväll gäller det för Finland. Softengine ställer sig på Eurovisionsscenen och Europa ska rösta. Men deras uppträdande på onsdagen var det som bedömdes av de nationella juryerna. Finlands jury tror på Seinäjokibandet.

Finlands jury i Eurovisionen 2014.
Bildtext Saara Törmä, Kaija Kärkinen, Jaako Hurme, Clarissa och Rauli Eskolin.
Bild: Yle / Hanna Othman

Det är 15 länder som tävlar i den andra semifinalen på torsdag och endast 10 går vidare till final. De nationella juryerna står för hälften av rösterna och har redan gett sina röster på basis av generalrepetitionen på onsdag kväll. Den finska juryn får inte rösta på sitt eget land men tittade med stort intresse på Softengines uppträdande.

Då de sista tonerna av Topi Latukkas kännspaka röst tonade ut hurrade och applåderade juryn som består av artisten Clarissa, bekant från årets Tävlingen för ny musik UMK, låtskrivaren Saara Törmä, radio-dj:n Jaako Hurme, producenten Rauli Eskolin och musikern Kaija Kärkinen.

"Ingenting att oroa sig för"

– Finland klarade sig utmärkt. Pojkarna har ingenting att oroa sig över, säger Kaija Kärkinen som också fungerar som ordförande för juryn. Hela juryn håller med och Saara Törmä tillägger att Softengine hade en av kvällens bästa bidrag.

Kärkinen tävlade för Finland år 1991 med låten Hullu yö och vet hur mycket en tävlande spänner sig då han eller hon står på scen. Med tanke på det tycker hon att killarna i Softengine också lyckades bra med att hålla koll på sina stämmor. Lite mera ögonkontakt med publiken och kameran kunde sångaren ändå ha på torsdagen, tycker Kärkinen.

Publiken gillar mer än juryerna

– Softengine får antagligen mera poäng av publiken än av juryerna, säger Kärkinen. Men nog vann de också de europeiska juryerna på sin sida eftersom uppträdandet hade så mycket energi och entusiasm.

– Dessutom är den positiv och ungdomlig, och kunde fungera på en stadion, inflikar producenten Rauli Eskolin.

– Om det är någonting jag saknar så är det attityd, det borde de ännu hitta mera av, säger radio-dj:n Jaako Hurme.

– De är så duktiga, jag tror på en finalplats, säger Clarissa som själv också var i final i Tävlingen för ny musik UMK, men nu säger att hon inte alls är bitter för att Softengine vann.