Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Juridikprofessorer stöder körerna i Gamla studenthuset

Från 2014
Uppdaterad 08.05.2014 11:33.
Gamla studenthuset i Helsingfors.
Bildtext Gamla studenthuset.
Bild: Yle/Josefine Janhonen

Tre av landets ledande juridiska experter stöder musikföreningarnas ståndpunkt i tvisten om Gamla studenthuset. Experterna anser att körerna har större rätt att verka i huset än Helsingfors universitets studentkår.

Tvisten trappades upp i december då studentkåren vräkte körerna Akademiska Sångföreningen och Akademiska Damkören Lyran och två finska musikföreningar (Ylioppilaskunnan Laulajat och Ylioppilaskunnan Soittajat) för att i stället kunna tjäna mer pengar genom att hyra ut hela huset till restaurangverksamhet.

De fyra musikföreningarna motsätter sig HUS beslut och har därför inlett en rättsprocess mot studentkåren, för att få öva i Gamla studenthuset också i framtiden. Musikföreningarna anser att HUS beslut visar oförståelse för Gamla studenthusets kulturella och historiska värde. Parallellt överklagar ett antal studentkårsmedlemmar ur musikföreningarna HUS delegations beslut i förvaltningsdomstolen.

Frågan går nu till tingsrätten, och det är i utlåtanden för den processen som tre professorer i juridik från Helsingfors universitet ger körerna sitt stöd. Professorernas gemensamma ståndpunkt är att musikföreningarna har bestående rätt till använda Gamla studenthuset.

De pågående rättsprocesserna kan leda till att hyresavtalet mellan HUS-gruppen och Royal Ravintolat rivs.

Läs också: Körerna för vräkningen till rätten
Körernas kamp om Gamla studenthuset fortsätter
"Att vräka körerna skulle vara en katastrof!"
Tusentals vill ha kvar körerna i Gamla studenthuset
Studentkåren vräker musiken