Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Synd om er som missade Manics

Från 2014
Uppdaterad 29.10.2015 09:43.

Det är allt himla synd om er som missade giget med Manic Street Preachers igår. Det var en veritabel rockfest ända från första låten Motorcycle Emptiness till sista If You Tolerate This Your Children Will Be Next. Däremellan rymdes ett sällsynt välkomponerat utbud av låtar från hela deras karriär – både kända singlar och mer obskyra albumspår. Dessutom var det första gången någonsin de lirade nya singeln Walk Me To The Bridge live.

Det här var första konserten på den här turnén som var slutsåld, vilket basisten Nicky Wire tackade alla i publiken där på The Circus för. Helsingfors-publiken visade sig även från sin bästa sida och levde ivrigt med hela vägen. Fantastisk stämning! I synnerhet halvvägs i konserten när sångaren och gitarristen James Dean Bradfield stod ensam på scenen och drog en akustisk version av The Everlasting gav mig skön gåshud. Dels för hans finfina tolkning, men kanske främst när så gott som hela publiken sjöng med i den. Taket lyfte en aning. Jag ryser av välbehag bara jag tänker på det.

Låtarna från kommande plattan Futurology lät oerhört inspirerande och jag måste definitivt skaffa den när den kommer i juli. De litet lugnare låtarna från senaste plattan Rewind The Film satt även de mycket bra i helheten. Även om jag saknade en av mina favoriter från den, nämligen Anthem For A Lost Cause. Men man kan ju inte få allt. Så ja. Verkligen synd om er som inte kunde komma på konserten. Å andra sidan kan ni säkert snart njuta av ett flertal videosnuttar från giget på Jutuben. Även om vissa garanterat kommer att vara rätt skakiga. De där unga tjejerna framför mig lärde sig nog nu hur svårt det är att filma med stadig hand samtidigt som man dansar. I väntan på snuttarna från Helsingfors-spelningen kan ni digga nedanstående potpurri från Cardiff i mars. Den ger ett litet hum om hur det var. Även om Manics inte hade någon videoduk på The Circus. Men å andra sidan – vem går väl på en Manics-konsert för att kolla in vilka bilder de visar i bakgrunden. I synnerhet inte när bandet är så bra som Manic Street Preachers.

Manic Street Preachers i Cardiff, mars 2014

Dan Eskils musikbar