Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Inför partikongressen: "SDP måste definiera en tydligare linje"

Från 2014
Uppdaterad 08.05.2014 12:40.
SDP-emblem och Finlands flagga
Bild: Yle/Roger Källman

Socialdemokraterna inleder sin partikongress idag i Seinäjoki. På fredag ska partiet välja ny ordförande.

Victor Kock och Johanna Överfors, från Pedersöre, samåker till kongressen och ett givet samtalsämne i bilen blir säkert ordförandevalet eftersom de två har olika åsikter om vem som ska bli partiets nästa ordförande.

Johanna Överfors stöder nuvarande partiordförande Jutta Urpilainen och Victor Kock vill se Antti Rinne som ny ordförande.

- Jag tycker vi behöver få en förändring i partiet, säger Victor Kock. Framför allt är väljarunderstödet på en historiskt låg nivå. Jag är fotbollsspelare och har spelat fotboll i 30 år. Inom fotbollen är det ju väldigt vanligt att de byter tränare då det går dåligt. Det är ju svårt att byta hela laget. I dagsläget tycker jag socialdemokraterna har gått mot en situation då vi försöker byta ut våra supportrar. Det tycker jag är en farlig väg att gå, säger Kock.

Partiarbete är lagarbete

- Ingen ordförande lyfter ju ett parti ensam. Jag ser ju nog partiarbete som lagarbete. Det som skulle vara viktigt för socialdemokraterna nu är att få arbetet organiserat på ett effektivt sätt. Vi har ett partikansli - vilken är deras uppgift. Vi bör definiera vilka uppgifter, distriktens uppgifter, distriktsordförandenas uppgift, ordförandens uppgift och också partiets viceordförandens uppgifter. Det här är sådana saker som har varit lite oklara. Det här hoppas jag det blir ändring på oavsett utgången på fredag, säger Johanna Överfors.

Också Johanna Överfors ser bekymrat på de låga opinionssiffrorna.

- Alla inom partiet är oroliga för det.

Men du ser inte att det är skäl att byta ordförande?

- Klart man kan se att det kunde vara en lösning att byta ordförande, klart det kan bli en vitamininjektion att göra det. Men jag har fortfarande att Jutta är mera lämpad. Det här är ett val mellan två personer. Jutta ser mera att vi är allas parti och alla ska kunna rymmas in som socialdemokrat och jobbar för helheten, säger Johanna Överfors.

Programmet är inte längre tillgängligt

Hurudan är Rinne då?

- Nå, inte säger jag att han utesluter någon, men han kommer ju trots allt från en mindre intresseorganisation och det budskap som jag har fått till mig av Rinne är att han pratar väldigt mycket för just de här människorna. Jag känner kanske att hur är det med mig då som inte är aktivt organiserad arbetare och det är inte synd om mig på nåt sätt. Hur är det med sos som är småföretagare och har det hyfsat bra. Ryms vi med här?

- Jag anser ju precis som Johanna att det är ju ingen patentlösning att byta ordförande. Men som sagt, en vitamininjektion är det. Men vi behöver nog ändra på partiets linje över helas linjen. Vi har en anslutningsgrad i facket bland löntagare som ligger över 70 procent. Det är där socialdemokratin ska arbeta. Alla som är delaktiga i facket räknar jag till Rinnes stödgrupp. Jag tycker inte vi kan utesluta någon. Jag tycker Rinne representerar det som socialdemokratin egentligen är, säger Kock.

Victor Kock ser att man kan dela in intresseorganisationerna i tre grupper:

- Den 40 procent som har minst inkomster skulle vinna direkt på en socialdemokratisk politik. 40 till 70 procent skulle kanske inte vinna direkt ekonomiskt, men de skulle vinna på att ha ett skyddsnät att falla tillbaka på ifall något händer. Den rikaste 30 procenten skulle förlora ekonomiskt, men de skulle vara socialdemokrater av en ideologi. Där tycker jag socialdemokratin i dag har missat lite, säger Kock.

500 delegater ska välja ordförande och många talturer kommer att hållas före det. Kommer något att ändra under talturerna tror ni?

- Sannolikt, men jag tror nog största delen har bestämt sig redan. Det kommer att bli ett väldigt jämnt val. Jag vill betona att vi kommer att få en bra ordförande vem av dem som än blir vald på fredag. Det är i fältet som jobbet måste göras, säger Victor Kock.

- Det som är väldigt viktigt för oss socialdemokrater, hur det än går på fredag, är att vi kan ställa oss bakom vår valda ordförande. För gör vi inte det så lyckas inte våra ambitioner att vi i nästa riksdagsval ska vara det största partiet, säger Johanna Överfors.

- Jag har inga som helst problem att ställa mig bakom Jutta Urpilainen om hon vinner ordförandekampen. Som sagt vi har en bra ordförande, men jag tycker vi behöver bytet som en injektion. Men det är ju framför allt linje inom socialdemokraterna som behöver ändras.

Flera motioner behandlas

Från Pedersöre tar delegaterna med sig en motion som handlar om strejkrätten och et försvar av den.

- Under den internationella arbetarorganisationen årliga kongress i år hoppas jag att Finlands representanter kommer att ta strejkrätten i aktivt försvar, eftersom arbetsgivarna 2012 gick till hårt angrepp mot strejkrätten. Det har fått direkta konsekvenser, till exempel i Kambodja i januari sköts fyra strejkare av polisen. Det här är en hjärtefråga för mig, säger Victor Kock.

- Vi har ju också ett bildningsprogram som vi ska godkänna. Där finns en del intressanta punkter, band annat att göra förskolan obligatorisk redan från fyra års ålder och avgiftsfri dagvård. Här är frågor som kommer att engagera, säger Johanna Överfors.