Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Jag fick alla piroger till slut

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2015 11:04.

Att fira födelsedag i Facebook-tider är som att ligga på en doftande sommaräng och titta på moln och svalor. Det är roligt att bli gratulerad hur fånigt man än kan tycka att det låter.

Långt inne i min barnsliga själ känner jag att Facebook-uppmärksamheten kompenserar för det där hemska födelsedagskalaset min lillasyster och jag, som båda är födda i början av maj, ordnade för våra skolkompisar en gång. Ingen kom och där satt vi i med vår tårta och kände oss odugliga.

Det jag egentligen tänkte skriva om med anledning av födelsedagstankar var emellertid några minnen från ryskt födelsedagsfirande.

Födelsedagen är årets viktigaste dag för var och en i Ryssland. Man blir uppvaktad så det står härliga till, gåvor är inte det viktigaste utan alla varma ord. Det minsta man önskar varandra är kärlek, lycka, framgång och hälsa. Vi skulle ha mycket att lära av det ryska sättet att verkligen anstränga sig för att hitta de rätta orden för varje födelsedagsbarn.

Då jag fyllde femtio jobbade jag på Finlands ambassad i Moskva. Jag hade då bott i Moskva i ganska många år och hade ett stort nätverk av vänner och bekanta. Länge tvekade jag inför min födelsedag men slutligen beslöt jag mig för att fira den.

Eftersom jag jobbade hann jag inte själv ställa i ordning allt för kalaset så jag avtalade med Galja, som brukade laga mat då jag hade officiella gäster, om att hon skulle baka etthundrafemtio svamppiroger till kalaset. Galjas svamppiroger är något i särklass, vackra och goda.

Kalasdagen kom och gästerna väntades vid femtiden på eftermiddagen. Själv kom jag hem vid fyratiden. Då stod Galja svettig och stressad i ett moln av mjöl i mitt kök.

- Kerstin, jag hinner inte, jag har bara sextio piroger!

Jag blev inte glad. I själva verket blev jag nästan rasande. Eftersom jag själv är rätt systematisk och skicklig på tidsplanering tyckte jag att Galja hade skött sig riktigt dåligt. Jag rusade ut och sprang till alla butiker i kvarteret och köpte upp de piroger de hade.

Sedan kom gästerna, pirogerna smakade, alla var glada och mitt hem fylldes av blommor och välformulerade lyckönskningstal.

En vecka senare ringde det på min dörr. Utanför stod Galja glädjestrålande med en bricka i händerna. På brickan låg nittio nybakade svamppiroger

- Kerstin, här är de resterande pirogerna, nu har jag bakat alla etthundrafemtio till er!

Möten och människor