Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Höjdpunkter i den andra semifinalen

Från 2014
Uppdaterad 08.05.2014 15:13.
Österrikes Conchita Wurst sjunger på Eurovisionsscenen.
Bildtext Conchita Wurst tävlar med sången Rise like a phoenix.
Bild: EBU / Andres Putting

Den andra semifinalen i årets Eurovision Song Contest bjuder på en salig röra av river dance, trampolinskutt och sexig byktvätt. Men här har du kvällens riktiga höjdpunkter.

1. Conchita Wurst för Österrike. Årets stora snackis är den späda divan Conchita, dragartistens Tom Neuwiths glamourösa (och jo, skäggiga) alter ego. Hon gör egentligen ingenting märkvärdigt på scenen, står bara stilla och sjunger och tar publiken med storm. Årets klaraste stjärna.

2. Norges Carl Espen är egentligen motsatsen till Conchita Wurst. En ganska blyg glasmästare och före detta fredsbevarare som verkar lite obekväm med all uppmärksamhet. Men Carl Espen har förmågan att gå genom kameran med sin nallebjörnsimage och oinställsamma framtoning. Gåshud!

Polen kärnar smör på Eurovisionsscenen.
Bildtext Polska flickor kärnar smör på Eurovisionsscenen.
Bild: EBU / Andres Putting

3. Cleo och Donatan för Polen. Oklart vad de egentligen vill säga med sin låt We are slavic. Driver de med sexistiska stereotyper? Eller lyfter de fram just dessa stereotyper och är inte det i så fall ganska dammigt? Bäst att låta varje åskådare avgöra själv. Porrigt så det förslår är det i alla fall, med storbystade fotomodeller som riktar kåtblickar in i kameran. Sångerskan Cleo är däremot kaxigt cool.

4. Softengine! Givetvis en av kvällens höjdpunkter för oss finländare. Killarna har övat och övat, ställt upp på tusentals foton med fans och besvarat samma reporterfrågor om och om igen (och påmint journalisterna om att den som ställer en jo/nej-fråga får ett "Yeah" eller "No" som svar). Nu är det äntligen allvar, Topi har öppnat ögonen och sjunger som ett 20-årigt gudaväsen.

5. My Eurovision Dance. Vanliga dansglada européer fick i år chansen att skicka in dansfilmer till Eurovisionen, och de bästa bjöds in för att dansa på scenen i kväll! Med finns de unga bröderna Kasperi och Warttu Riihimärki från Keuru som gör modiga kullerbyttor och inte verkar ett dugg nervösa! Fast show stoppern är danska Kit, 86 bast, som (nästan) går i spagat! Begreppet fuldans upphör att existera under de här minuterna.

Kvällens "hoppsan?" är inledningen på Schweiz nummer. Många artister brukar ju använda sig av pyroteknik mot slutet av låten, för att förstärka klimaxet. Men Sebalter börjar med ett ka-braaak och fyrverkerier och kör sedan muntert på med sin lättsamma folklåt. Ett effektivt sätt att väcka publiken eller råkade någon sätta sig på avtryckaren?

Eurovisionens andra semifinalen 8 maj kl.22.00 på TV2, i Radio Vega och på Yle Arenan. Kommenteras på svenska.

Du kan också chatta om Eurovisionensvenska.yle.fi/eurovision under sändningen. Eurovisionsreporter Hanna Othman håller dig sällskap på Svenska Yles webb och plockar in tweets med hashtaggen #yleesc i chatten. Efter sändningen kan du ställa frågor rakt till kommentatorerna Eva Frantz och Johan Lindroos.

Följ med Evas och Johans äventyr på Facebook: facebook.com/DeEurovisa
Twitter: twitter.com/DeEurovisa
och Instagram instagram.com/DeEurovisa

Läs också: Så röstar du i semifinal 2