Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Startskott för Targahallen i Malax

Från 2014
Uppdaterad 08.05.2014 13:20.
Johan Carpelan, Robert Carpelan (Botnia Marin), Stefan Väglund (ordf Malax Ishall), Janne Söderback (Malax Ishall), Mikko Ollikainen (tf kommundir., Malax)
Bildtext Johan och Robert Carpelan (Botnia Marin), Stefan Väglund och Janne Söderback (Malax Ishall), Mikko Ollikainen(tf kom.dir. Malax)
Bild: YLE/Filip Stén

Botnia Marin blir huvudsponsor för ishallsprojektet i Malax. Ishallen kommer troligen att få namnet Targahallen.
Malax Ishall Ab beviljades på onsdagen statsstöd för ishallsbygget och byggstart ska det bli i höst.

Den planerade ishallen i Malax har engagerat på flera plan i kommunen. 563 provatpersoner och 47 företag har tecknat aktier till ett totalt värde av 119 000 euro i projektet. Det, i kombination med statsstödet på 310 000 euro och ett lån på 400 000 euro, som Malax kommun går i borgen för, gör att styrelsen för ishallsbolaget nu är säkra på att hallbygget blir av.

Byggstart nästa höst

- Det ska mycket till om vi inte har en egen ishall i Malax hösten 2015, säger Stefan Väglund som är styrelseordförande i Malax Ishall Ab.
Hallen ska byggas på samma plats där det idag står en hockeyrink invid idrottsgården i Pixne.

Kommunens roll i ishallsprojektet är förutom borgensförbindelsen ett avtal om att köpa istid för 20 000 euro per år. Dessutom kommer kommunens plan att sköta isen i hallen.
- Det innebär att malax kommuns kostnader för ishallen är närmare 10 000 än 20 000 euro per år, säger tf kommundirektör Mikko Ollikainen.
- Ishallsbygget innebär alltså inte att kommunens investeringsbörda skulle öka, säger Ollikainen, som poängterar att hallbygget inte tar resurser från t.ex skola eller vård.

Botnia Marin går in som huvudsponsor i ishallen och allt tyder på att hallen, då den är klar, får namnet Targahallen.
- En ishall i Malax är en satsning på unga och på framtiden som Botnia Marin gärna är med om, säger vd Johan Carpelan.

Läs också: Malax ishall fick statsstöd