Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Finland är i Eurovisionsfinalen

Från 2014
Uppdaterad 09.05.2014 08:29.
Programmet är inte längre tillgängligt

Det var en rysare ända in i de sista minuterna, men som nästsista tävlare att gå vidare till finalen utropades Softengine från Seinäjoki. Allting klaffade då det gällde; sången, blicken och den ungdomliga ivern.

Softengine på Eurovisionsscenen.
Bildtext Scenens belysning skiftade i rött och blått under låten.
Bild: EBU / Sander Hesterman

Femton länder tävlade på torsdagskvällen om tio platser till Eurovisionsfinalen som äger rum på lördagen. Vadslagningsbyråerna hade tippat att Finland skulle gå vidare, men den finska pessimismen hade lyft sitt huvud på många diskussionsforum och resultatet kändes inte helt säkert.

De fem killarna från Seinäjoki, mellan 17 och 20 år gamla, sparade ändå inte på krutet då det gällde och gav sitt allt i den direktsända semifinalen. Rösten höll, solisten Topi Latukka tittade vädjande in i kameran på rätt ställen och entusiasmen som killarna visade redan i de finländska uttagningarna satt som handen i handsken på den enorma scenen i Köpenhamn.

Som den enda låten av sitt slag i semifinalen stod Something better ut till sin fördel och scenshowen med grymma strålkastare och blinkande LED-rör fick publiken i arenan att jubla. Då kameran svepte över publiken kunde man se flera finländska flaggor vaja.

Överraskning i green room

Topi Latukka från Softengine har dragit Finland startposition i finalen.
Bildtext Softengine kommer att uppträda i den senare hälften av finalen.
Bild: EBU / Andres Putting

Medan röstningen ännu pågick talade programledaren Lise Rønne med killarna i Softengine och lyckades totalt överraska dem med en hälsning från deras rektor. Ossi Mäkelä, Eero Keskinen och Tuomo Alarinta går ännu i gymnasiet i Seinäjoki och i klippet säger rektorn att han inte alls är sur för att de missat mycket skola den här våren på grund av Eurovisionen.

– Jag är väldigt stolt över er och är inte den enda, säger rektorn samtidigt som kameran vänder för att avslöja att hela skolan står på skolgården med skyltar i högsta hugg. Killarna såg genuint rörda ut efter klippet, men var fåordiga som vanligt.

Vidare till finalen gick också Österrikes skäggiga dam Conchita Wurst med den James Bondaktiga låten Rise like a phoenix. Dragartisten har de senaste dagarna klättrat uppåt med fart på vadslagningslistorna.

Norge tog sig också vidare med balladen Silent storm, vilket betyder att alla de Nordiska länder nu är i final. Litauen föll ut vilket betyder att inte ett enda baltiskt land är i final.

Vidare till finalen gick:
Schweiz: Sebalter – ”Hunter Of Stars”
Slovenien: Tinkara Kovač – ”Round And Round”
Polen: Donatan & Cleo – ”My Slowianie – We Are Slavic”
Rumänien: Paula Seling & OVI – ”Miracle”
Norge: Carl Espen – ”Silent Storm”
Grekland: Freaky Fortune feat. RiskyKidd – ”Rise Up”
Malta: Firelight – ”Coming Home”
Vitryssland: Teo – ”Cheesecake”
Finland: Softengine – ”Something Better”
Österrike: Conchita Wurst – ”Rise Like A Phoenix”

Utanför finalen blev:
Israel: Mei Finegold – ”Same Heart”
Georgien: The Shin and Mariko – ”Three Minutes To Earth”
Litauen: Vilija Matačiūnaitė – ”Attention”
Irland: Can-Linn (feat. Kasey Smith) – ”Heartbeat”
Makedonien: Tijana – ”To The Sky”

Läs också: Softengines stämningar efter resultatet
Läs också: Softengine startar som nummer 18 i finalen