Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Berlusconi inledde samhällstjänst

Från 2014
Uppdaterad 09.05.2014 13:44.
Bild: EPA/LUIGI MISTRULLI

Italiens före detta premiärminister Silvio Berlusconi inledde idag sin första dag i samhällstjänst. Han dömdes till samhällstjänst för skattebrott. En dag i veckan ska han hjälpa patienter vid ett vårdhem för patienter som lider av Alzheimers sjukdom.

Då Berlusconi anlände till det katolska vårdhemmet för Alzheimer-patienter i staden Cesano Boscone, utanför Milano, så möttes han av en liten demonstration. En fackaktivist klädd i en clownhatt krävde att Berlusconi avtjänar sitt straff i fängelse.

Berlusconi kom till vårdhemmet omgiven av sina livvakter.

- Vi italienska arbetare har en enda dröm i våra hjärtan: Berlusconi i San Vittore, ropade demonstranten, med hänvisning till ett fängelse i Milano. Han togs genast om hand av polisen.

Tjänstgöringen i vårdhemmet begränsar sig till fyra timmar per vecka, en dag i veckan under ett års tid.

Stegvis inskolning för Berlusconi

Vårdhemmets chef sade till tidningen La Republica att 77-årige Berlusconis inskolning ska ske stegvis så att Berlusconi och patienterna får tid att vänja sig vid varandra.

- Det kommer att ske i små steg, så att det inte sker några misstag, sade Massimo Restelli. Sedan kan han (Berlusconi) utföra alla möjliga små uppgifter. Han kunde hjälpa till vid måltiderna. De kan vara knepiga, eftersom man ibland måste "påminna" patienterna om att de äter.

Berlusconi själv har låtit förstå att hans engagemang i hans patienter kan bli mycket djupare än väntat.

- Jag tror att jag kan komma att stanna där mycket längre än jag måste, sade Berlusconi i en italiensk radiointervju. Jag har förberett en stor överraskning. Det tog mig bara tio dagar att lära mig de olika botemedlen som kan användas.

En domstol i Milano dömde honom till ett år i fängelse för det aktuella skattebrottet, men domaren omvandlade straffet till samhällstjänst. I Italien mildras ofta straffen för dem som är över 70 år gamla och som inte dömts för våldsbrott.

Diskussion om artikeln