Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Filmer om mobbning

Från 2014
Uppdaterad 27.06.2014 09:58.
Elin och Agnes från Fucking Åmål.
Bildtext Fucking Åmål - Fortfarande aktuell.
Bild: Skärmdump

Svenska Yle fixar mobbningen, #TaDetPåAllvar. Vi listar en topp trea på mobbningsfilmer.

Mobbning. Ett tema som väcker känslor. Ett tema som även funkar utmärkt på vita duken. Vi ger en topp trea på filmer om detta viktiga ämne som du inte får missa. Inte en enda hollywoodproduktion rymdes med på listan, men nog två utmärkta svenska alster.

3. Ondskan (2003)

Erik (Andreas Wilson) utvisas från skolan på grund av sitt våldsamma beteende. Han hamnar på en privatskola där de äldre studerandena har makten över de yngre. Erik och hans rumskompis Pierre (Henrik Lundström) utsätts för trakasserier och mobbning utan dess like. Lärarkåren blunda för allt. Skolans "traditioner" lever vidare. Ända tills Erik får nog och ger tillbaka. Baserar sig på Jan Guillous roman med samma namn.

2. Das Experiment (2001)

En tysk film som baserar sig på det ökända Stanford-fängelseexperimentet som ägde rum år 1971. I två veckor ska 20 personer tillbringa sin tid i ett låtsasfängelse. Tio personer ska föreställa fångar medan tio personer ska föreställa fångvaktare. Fångarna sitter i sina celler och ska följa ett antal simpla regler medan fångvaktarna ska se till att reglerna följs, utan att använda sig av fysiskt våld. Allt filmas och dokumenteras och allt går, föga överraskande, inte alls som planerat. En mycket sämre amerikansk version, The Experiment, med Adrien Brody och Forest Whitaker kom ut 2010. Men du ska absolut se originalet.

1. Fucking Åmål (1998)

Två väldigt olika tonårstjejer, i fucking jälva kuk Åmål. Elin, den snygga, populära tjejen som är uttråkad på livet. Agnes, den mobbade, ensamma tjejen som är hemligt kär i Elin. En av de i särklass bästa kärlekshistorierna på vita duken. Lika aktuell nu som den var för 16 år sedan. Lukas Modysson debutfilm och en klassiker i ordets sanna bemärkelse.

Mer om ämnet på Yle Arenan