Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vi vill varna känsliga tittare för alltför söta bilder

Från 2014
Uppdaterad 31.05.2016 08:50.
Kollektivet: Varning för bilder på söta bebisar - Spela upp på Arenan

Babykonst, babyvisning, färgbad – kärt barn har många namn. Den gemensamma nämnaren är att småbarn, babysar, får gå eller krypa på konstmuseum, titta på konstverk och sedan måla egna bilder. Eller måla och måla – klottra till det är väl ett mera adekvat uttryck.

Kollektivet fick följa med en hel babyvisning på Bildmuseet i Umeå. Och vi var helt sålda. Vilken skaparglädje och entusiasm! Hos både barn och föräldrarna. Konstpedagog Maria Sundström tog emot oss och babysarna i nybyggda Bildmuseets entré. Sedan bar det av till Shazia Sikanders utställning Parallax som består av tavlor som har inspirerats av indisk-persiskt miniatymåleri och en storslagen videoinstallation som sammanfogats av hundratals små teckningar som animerats digitalt. Verket handlar om Hormuzsundet, om handel och sjöfart, och särskilt om olika stormaktsvärldens dramatiska maktkamper. Vad skall man säga? Spädbarnen verkade gilla installationen. På sitt sätt.

Efter själva visningen förflyttade vi oss till museets bildverkstad. Barnen kläddes av och föräldrarna på. Paletter med färg gjorda på hallon, blåbär, ägg osv. ställdes fram och så började kalaset.

Färgbad finns även i Finland. Till och med ett helt centrum i anslutning till Björneborgs konstmuseum. I Svenskfinland kan du och dina barn bada i färg bl.a. på Kuntsi i Vasa och på Kiasma i Helsingfors.

Mer om ämnet på Yle Arenan