Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Marianne Nyman: Snooker är bästa slow-TV-sporten

Från 2014
Uppdaterad 18.08.2014 10:57.
Mark Selby besegrar Ronnie O'Sullivan i VM i snooker 2014.
Bildtext Mark Selby är ny världsmästare och världsetta.
Bild: AFP / Lehtikuva

Glöm Champions League, glöm hockey-VM. Att ligga i TV-soffan och titta på snooker av världsklass, är både underhållande och vilsamt för själen och därmed idealisk TV-underhållning för den stressade. Tidigare i veckan vann Mark Selby sitt första VM-guld.

I VM:s första matchomgång är det bäst av 19 som gäller. Därefter sätts spelarnas koncentration och uthållighet på allt hårdare prov. Det hela kulminerar i finalen, där man spelar enligt bäst av 35. Årets final pågick i över elva timmar. Visserligen utspritt över två dagar och flera sessioner, men i alla fall.

Det blev en titanernas kamp mellan regerande femfaldiga världsmästaren Ronnie O’Sullivan, 38, och Mark Selby, 30, som tagit sig till final bara en gång tidigare i karriären, för sju år sen.

Medan storfavoriten Ronnie The Rockets väg till finalen den här gången var mer än lovligt lätt, från första omgångens seger över Finlands Robin Hull med 10-4, till 17-7-segern över Barry Hawkins i semifinalen, fick Mark Selby jobba betydligt hårdare för sin finalplats. Semifinalen mot världsettan Neil Robertson slutade 17-15 och höll på i över tolv timmar.

Som TV-tittare går det bra att följa med matcherna från början till slut. Det ingår även tepauser i sessionerna, så man hinner göra lite annat också under matchen. Men man kan också komma och gå enligt hur det passar bäst. Råkar man missa någon exceptionellt välspelad frame, visas den garanterat i repris under någon av tepauserna.

Snookerbord.
Bild: EPA/ADAM WARZAWA POLAND OUT

En viktig ingrediens då man njuter av snooker som slow-TV, är Eurosports svenska kommentator Kim Hartman.

Redan för tio år sen valdes han till årets kommentator på kanalen. Han har en bakgrund som domare och kan spelet utan och innan. Ibland säger han inte så mycket, men då han säger något, handlar det om just det man själv suttit och funderat på. Det är inte ovanligt att han är tyst i tio minuter, men då något som är värt att kommentera äger rum, är han där igen.

Hartman är en legendar och det finns nätsidor med Kim Hartmans träffsäkra citat i samlad form.

”Nerverna slingrar sig kom kopparormar kring armarna på spelarna”, var Hartmans ögonblicksbild då Mark Selby tagit över finalmatchen med sitt defensivspel och dragit ner O’Sullivan i gyttjan, för att citera Hartman. Bägge spelarna gjorde misstag på misstag och deras pot success sjönk med tiotals procentenheter.

”Det gör nästan ont att se spelarna misslyckas på dethär sättet” stönade Hartman, som följt bägge spelarna under hela deras proffskarriärer.

Under första finaldagen var Mark Selby klart ur gängorna efter tolvtimmarsdusten mot Robertson, medan Ronnie O’Sullivan fick starta utvilad och med bara en svettig match i bagaget, andra omgångens 13-11-seger över Joe Perry . Redan i andra finaldagens första session började Selby sin upphämtning och fick tack vare sitt defensivspel O’Sullivan ur gängorna och lyckades till slut vinna VM-finalen med 18-14. Samtidigt gick han också upp i topp i världsrankingen.

Då VM var över lite efter midnatt natten till tisdagen kändes det lite tomt. Efter 17 dagar av bästa slow-TV:n var VM i Crucible Theatre i Sheffield och snookersäsongen slut.
Men, även cykling funkar rätt bra som slow-TV, så man får väl kolla Giro d’Italia ikväll istället.

Diskussion om artikeln