Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amnesty International: Nigerianska myndigheterna varnades för attacken

Från 2014
Uppdaterad 09.05.2014 19:24.
Demonstranter vill att regeringen gör mera för att hitta de kidnappade flickorna
Bild: EPA/DEJI YAKE

Amnesty International kritiserar myndigheterna i Nigeria för att inte ha stoppat bortförandet av de 240 skolflickorna i staden Chibok trots att de visste att en attack mot skolan skulle ske. Amnesty hävdar att flera oberoende källor uppgett att säkerhetsstyrkorna varslades om attacken men trots det valde att inte agera för att skydda flickorna.

Organisationen har intervjuat flera källor, bland annat representanter för militären. Källorna ska oberoende av varandra ha bekräftat en lista med namn på myndighetspersoner som varnades för den planerade attacken fyra timmar före den skedde.

De 240 skolflickorna fördes bort av terrororganisationen Boko Haram i mitten av april.

Det var invånarna i en närliggande by som först ska ha fått veta att terrororganisationen planerade att föra bort flickorna och som också kontaktade myndigheterna. De förstod vad som var på gång då en grupp beväpnade män körde in i byn på sina motorcyklar och sade att de var på väg till Chibok.

En del av flickorna som fördes bort har lyckats fly. Boko Haram har uppgett att de flickor som fortfarande hålls fångna ska säljas.

Diskussion om artikeln