Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

TS: Itella under lupp efter poststrul

Från 2014
Uppdaterad 10.05.2014 06:18.
Bild: Lehtikuva

Kommunikationsverket har försatt Itella under effektiverad bevakning på grund av störningarna i postutdelningen, skriver Turun Sanomat.

I Åbo har upp till 13 000 hushåll blivit utan post vissa dagar. Också i andra större städer har det förekommit svåra distributionsproblem.

Enligt Kommunikationsverket gäller specialbevakningen såväl själva femdagarsutdelningen som hastigheten med vilken försändelserna levereras till mottagaren.

Lagen föreskriver att posten ska delas ut fem dagar i veckan om det inte föreligger något oöverkomligt hinder, såsom strejk eller extrema väderleksförhållanden.

Problem i flera veckor

Itella, som för konsumenter är detsamma som Posten, har haft problem med postutdelningen ända sedan påsken.

Itella lovar att brev av klass 1 delas ut till adressaterna i regel följande vardag efter postningen, och att brev av klass 2 är framme i regel den andra vardagen efter postningen.

Under de senaste veckorna har det hänt att kunder blivit helt utan post vissa dagar, och många har fått sin post först sent på kvällen eller under veckoslutet.

Vid Finlands post- och logistikunion PAU säger man att problemen uppkom då Itella lade om distributionsrutterna som en följd av att antalet utdelare minskats. Itella har nyligen sagt upp nästan 500 brevbärare.

Bolagets alla aktier ägs av den finska staten.

Läs också:
PAU: Itellas postutdelning haltar svårt