Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Försvunna flickorna lokaliserade?

Från 2014
Uppdaterad 10.05.2014 20:28.
Michelle Obama tweeted a photo that shows the First Lady holding a sign that says, "#BringBackOurGirls," in reference to the missing Nigerian schoolgirls, on May 7, 2014.

En del av de skolflickor som kidnappades av terrorgruppen Boko Haram i nordöstra Nigeria kan ha lokaliserats. Det uppger brittiska Sky News med hänvisning till anonyma underrättelsekällor. USA:s första dam Michelle Obama höll ett radiotal om flickorna på lördag.

Enligt de anonyma underrättelsekällor som Sky News hänvisar till har de kidnappade flickorna delats in i åtminstone fyra grupper för att försvåra letandet efter dem.

Brittiska och amerikanska underrättelseexperter har skickats till Nigeria för att bistå med sökandet efter flickorna och i kampen mot Boko Haram. Underrättelseexperterna ska, enligt Sky News, ha använt avancerad avlyssningsteknik för att lokalisera flickorna i Sambisa-skogen i nordöstra Nigeria.

De över 200 skolflickorna fördes bort från en internatskola i Chibok, i delstaten Borno, i nordöstra Nigeria den 14 april. Deras antal är fortfarande oklart. Enligt en del källor är de så många som 276.

Michelle Obama ska tala om flickorna

USA:s första dam, Michelle Obama, höll på lördagen presidentens veckoliga radiotal. Hon har ofta stått vid presidentens sida då talen hållits, men det här är första gången hon håller talet helt själv. På söndagen firas morsdag också i USA.

I talet sade hon att president Barack Obama och hon är upprörda och förtvivlade över kidnappningen av de nigerianska skolflickorna.

- I de här flickorna ser Barack och jag våra egna döttrar, sade Michelle Obama med hänvisning till presidentparets döttrar, 15-åriga Malia och 12-åriga Sacha. Vi kan se deras förhoppningar, deras drömmar och vi kan bara föreställa oss den ångest som flickornas föräldrar känner.

Hon beskrev det som en orimlig och samvetslös handling då vuxna män i en terrorgrupp försöker släcka unga flickors ambitioner.

- Det här var inte en isolerad handling....det är en historia som vi ser varje dag där flickor runt om i världen riskerar sina liv för att fullfölja sina ambitioner, sade Obama. Ändå vet vi att flickor som utbildas får högre löner, lever friskare liv, får friskare familjer och bidrar till sina länders ekonomier, tillade Obama.

Michelle Obamas tal finns i sin helhet på Vita Husets webbsida.

Sju amerikanska militärer och en expert från USA:s utrikesministerium har redan anlänt till Nigeria för att hjälpa till i sökandet efter flickorna. Dessutom ska sju andra amerikanska experter, bland annat från federala polisen FBI komma dit idag. Enligt tidigare kommentarer från utrikesministeriet ska experterna också försöka hjälpa till i kampen mot Boko Haram överlag.

Nigeria kritiseras av Amnesty

Nigerianska myndigheter fick hård kritik i en rapport som människorättsrörelsen Amnesty International publicerade igår.

Enligt Amnesty fick säkerhetsstyrkorna varningar om Boko Harams kommande räd mot skolan flera timmar innan den inträffade. Trots varningar från flera lokala källor så agerade de inte.

Deras passivitet ska delvis ha berott på ren rädsla för Boko Haram och på säkerhetsstyrkornas bristande resurser.

FN:s säkerhetsråd fördömde kidnappningen på fredagen. Säkerhetsrådet fördömde också Boko Harams senaste attack mot en by i nordöstra Nigeria i måndags. Minst 125 människor dödades i den attacken. Också där fick Boko Haram härja ostört i hela tolv timmar och hann lämna den ödelagda byn innan säkerhetsstyrkorna kom fram.

FN:s säkerhetsråd överväger nu att klassa Boko Haram som en terrorgrupp.

Vägrade ta emot hjälp

På lördagen hävdade dessutom Storbritanniens utrikesministerium att Nigeria i flera veckor vägrade ta emot hjälp av andra länder i letandet efter flickorna, uppger AP. Också USA påstår att de erbjöd hjälp "från dag ett" men att Nigeria inte mottog den.

Den här veckan har Nigeria ändå godkänt att USA, Storbritannien, Frankrike och Kina hjälper landet.