Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Finalens höjdpunkter

Från 2014
Uppdaterad 10.05.2014 15:04.
Storbritanniens Molly på Eurovisionsscenen.
Bildtext Molly Smitten-Downes sjunger för Storbritannien.
Bild: EBU / Thomas Hanses

Det kommer att bli en fantastisk finalkväll i Eurovision Song Contest, och här har du de riktiga höjdpunkterna.

Österrikes Conchita Wurst sjunger på Eurovisionsscenen.
Bildtext Österrikes Conchita Wurst.
Bild: EBU / Andres Putting

1. Conchita Wurst för Österrike. Årets stora snackis är den späda divan Conchita, dragartistens Tom Neuwiths glamourösa (och jo, skäggiga) alter ego. Hon gör egentligen ingenting märkvärdigt på scenen, står bara stilla och sjunger och tar publiken med storm. Tolvpoängarna kommer att hagla och livepubliken att falla i extras.

2. Molly för Storbritannien. Efter att ha skickat veteraner till Eurovisionen i två år testar nu BBC någonting annat. Molly är en relativt okänd förmåga, men imorgon kommer alla att veta vem hon är. Videoversionen av Children of the universe gjorde inte låten rättvisa, det ska vara livepublik och fullt ös. Att Molly dessutom är klädd i någon sorts glansig wookie-outfit är bara ett plus.

3. Ruth Lorenzo för Spanien torde ha årets mest snabbfixade frisyr. Hon har väl bara doppat huvudet i en balja vatten inför entrén på scenen. Efter en lite trög start tar låten fart och åtminstone Sveriges Sanna Nielsen borde bli lite orolig.

Polens Cleo dansar på Eurovisionsscenen.
Bildtext Polens Cleo och de mera påklädda dansarna.
Bild: EBU / Andres Putting

4. Cleo och Donatan för Polen. Oklart vad de egentligen vill säga med sin låt We are slavic. Driver de med sexistiska stereotyper? Eller lyfter de fram just dessa stereotyper och är inte det i så fall ganska dammigt? Bäst att låta varje åskådare avgöra själv. Porrigt så det förslår är det i alla fall, med storbystade fotomodeller som riktar kåtblickar in i kameran. Sångerskan Cleo är däremot kaxigt cool och visst är det kul att en låt i denna musikgenre är med och tävlar.

5. Softengine! Givetvis en av kvällens höjdpunkter för oss finländare. Killarna har övat och övat, ställt upp på tusentals foton med fans och besvarat samma reporterfrågor om och om igen (och påmint journalisterna om att den som ställer en jo/nej-fråga får ett "Yeah" eller "No" som svar). Nu är det äntligen allvar, Topi har öppnat ögonen och sjunger som ett 20-årigt gudaväsen.

The common linnets på röda mattan.
Bildtext Nederländernas filmatiska sångare.
Bild: Yle / Eva Frantz

6. The Common Linnets för Nederländerna. Kvällens intensivaste och mest sparsmakade nummer. Ilse DeLange och Waylon står med sina gitarrer vända mot varandra och inte mot publiken, han klädd i svart kostym och hon i vit 60-talsklänning. En uppdaterad version av Johnny Cash och June Carter. Enkelheten får alla nummer med pyroteknik och akrobater att kännas lite fjantiga.

Årets "buuu" är den nya rosavita EBU-vinjetten. Ful. Var är den där gamla spretiga grejen?

Eurovisionens final 10 maj kl.22.00 på TV2, i Radio Vega och på Yle Arenan. Kommenteras på svenska.

Du kan också chatta om Eurovisionensvenska.yle.fi/eurovision under sändningen. Eurovisionsreporter Hanna Othman håller dig sällskap på Svenska Yles webb och plockar in tweets med hashtaggen #yleesc i chatten. Efter sändningen kan du ställa frågor rakt till kommentatorerna Eva Frantz och Johan Lindroos.

Följ med Evas och Johans äventyr på Facebook: facebook.com/DeEurovisa
Twitter: twitter.com/DeEurovisa
och Instagram instagram.com/DeEurovisa