Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo värd för världscupen i boboll 2017

Från 2014
Åboboboll

Bobollen får ett uppsving i Åbo, då världscupen i boboll 2017 kommer att spelas i Åbo.

Boboll i Kuppisparken i Åbo
Bildtext Boboll i Kuppisparken i Åbo

I World Cup deltar åtminstone Australien, Tyskland, Schweiz, Sverige och Estland. Dessutom kan det komma lag från USA, Österrike, Storbritannien, Spanien och Japan. Bobollslagen består av expats, alltså finländare som för en kortare eller längre tid har flyttat utomlands, och av utlänningar som kommit i kontakt med boboll via dem. Det är viktigt för finländare utomlands att få träffas, och det blir extra viktigt 2017, då Finland samtidigt firar sitt 100-årsjubileum.

Den förra världscupen arrangerades 2012 i Australien, och 2015 har Schweiz beviljats tävlingarna. Världscupen i Åbo arrangeras 20-24.7.2017, då det samtidigt är Tall Ships' Races och bobollens storläger, som samlar mer än 2000 ungdomar från hela Finland i Åbo.

Slagträn vid avbytarbänken

Egentliga Finlands bobollsdistrikt, som i år fyller 20 år, försöker igen lyfta intresset för sporten i sydvästra Finland, bland annat med en skolturné som också besöker Pargas.

I Åbo spelas inte längre boboll på den högsta nivån, efter att Turku Pesis lade ner sitt damlag efter förra säsongen. På herrnivå har det i Åbo inte spelats boboll på mästerskapsnivå sedan 1940-talet. Därför var det på lördagen en stor publik på bobollsstadion i Åbo, då årets bobollssäsong inleddes med en match i Åbo mellan Kankaanpään Maila och Hyvinkään Tahko.