Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Människorna i Mariupol är otroligt upprörda"

Från 2014
Uppdaterad 11.05.2014 07:23.
Proryska demonstranter i Mariupol på fredagen den 9 maj.
Bild: EPA/ALEXEY FURMAN

I östra Ukraina är stämningen spänd inför dagens folkomröstning om självständighet. Yle Nyheters utsände i hamnstaden Mariupol berättar att folk där är rasande över centralregeringen i Kiev och att de blivit mera proryska än tidigare.

I hamnstaden Mariupol dödades flera proryska aktivister i sammandrabbningar kring ett polishögkvarter på fredagen. Svenska Yles utsände Antti Kuronen besökte staden på lördagen och beskriver stämningarna där.

- Människorna är otroligt upprörda här. De är rasande på centralregeringen i Kiev. Människorna som jag träffade, bland annat utanför det uppbrunna polishuset, beskyller Ukrainas armé för att ligga bakom de här dödsskjutningarna, berättar Antti Kuronen. Mariupol är ju en stad där det nog har ockuperats hus tidigare, men den har inte fallit helt i proryska händer.

Bild: Yle

- Men nu har den här proryska stämningen i den här staden stärkts otroligt mycket. Man beskyller nu den ukrainska centralregeringen för att civila människor dödades och skadades här igår.

Vet du mera om hur många människor som dödades i gårdagens sammandrabbningar eller hur de dog?

- Antalet döda har jag inte desto vidare uppgifter om. Det har ju förekommit dödssiffror på allt mellan fem och 20. Jag själv besökte just ett av de här sjukhusen dit de skadade har kommit. Jag träffade några män som var skottskadade i benet. Där visste inte läkarna heller hur många som har dött. Ganska uppenbart är att de flesta blev skjutna. Många blev också skjutna på långt avstånd, vilket tyder på att det skulle ha varit arméliknande enheter som har skjutit. En del av offren hade blivit skjutna i huvudet, säger Kuronen.

Alla de här offren på sjukhuset talade om män som bar kamouflagekläder. De hade inte den ukrainska arméns emblem, men alla här tycker att det är helt klart att det var någon typ av trupper från ukrainska armén.

I de östukrainska provinserna Donetsk och Luhansk förbereder ju de proryska separatisterna en folkröstning i morgon om självständighet. Vad tror du om den här folkomröstningen?

- Nu har de ju bestämt att de ska genomföra den här folkomröstningen. I princip så har man tryckt upp några miljoner röstsedlar och tanken är att valet ska hållas i många av de vallokaler där de håller vanliga val. Hur och i vilken omfattning det kommer att ske här i Donetsk-regionen exempelvis, så är det ganska omöjligt att säga idag, säger Kuronen. Alldeles klart är att det nog finns väldigt mycket människor, kanske inte en majoritet, men det finns mycket människor som vill gå och rösta.

Risk för kaotisk folkomröstning

Nyhetsbyrån Reuters utsände i staden Donetsk har försökt ta reda på detaljer om förberedelserna för folkomröstningen, i provinsen som rebellerna utropat till "Folkrepubliken Donetsk".

Enligt Reuters uppger organisatörerna där att de bara har behövt lägga ut 1200 euro på arrangemangen i Donetsk. 500 euro användes på färgpatroner till de tre inlånade kopieringsapparaterna där man kopierat över tre miljoner röstsedlar. Det finns förstås ingenting som förhindrar förfalskning av så enkla röstsedlar.

"Stöder du självstyre för Folrepubliken Donetsk" lyder den fritt översatta frågan som väljarna i Donetsk ska svara på med ett ja eller nej på söndagen. Vallängderna är två år gamla och det finns inga regler för hur många som bör delta i omröstningen - eller andra krav för att omröstningen ska vara giltig. Det finns oändliga möjligheter att manipulera valresultatet, konstaterar Reuters utsände.

"Ni flirtar med en katastrof"

Ukrainas tillförordnade president Oleksandr Turtjynov varnade idag invånare i östra Ukraina för att de "flirtar med en katastrof" om de röstar ja i söndagens folkomröstning.

- Att bryta sig loss från Ukraina skulle vara ett steg mot avgrunden för de här regionerna, skrev Turtjynov på sin webbsida. De som förespråkar självstyre förstår inte att det skulle medföra en totalt ödelagd ekonomi, socialpolitik och ett ödelagt liv för majoriteten i de här regionerna.

Turtjynov, precis som de flesta västliga ledare, betecknar folkomröstningen som olaglig och bara som ett steg mot en rysk annektering, precis som på Krimhalvön.

Diskussion om artikeln