Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Redrama tänker inte göra en kupp

Från 2014
Redrama presenterar Finlands poäng i Eurovisionen 2014.
Bildtext Redrama i studion för att öva på poängpresentationen.
Bild: Yle / Hanna Othman

Musikern Lasse ”Redrama” Mellberg presenterar Finlands poäng i den direktsända finalen av Eurovisionen ikväll. Det blir inget ställningstagande i direktsändingen.

Redrama erkänner att han är nervös för sitt framträdande ikväll, men säger att han inte direkt förberett sig för poänggivandet.

– Jag känner mig så bra att jag vet att om jag skulle ha börjat öva framför spegeln att säga en så här kort grej så skulle risken vara större att jag gör något fel.

Han hoppas ändå att det inte blir något tekniskt strul när det är hans tur att vara i rutan. Han är också osäker på hur man uttalar en del av de europeiska ländernas namn på engelska, men räknar med att han får veta Finlands topp trea i så pass god tid att han hinner förbereda sig på just de.

Redrama övade på att presentera poängen redan igår på generalrepetitionen, då också den finländska nationella juryn var på plats.

Inget kuppförsök

När man står i direktsändning framför hundra miljoner TV-tittar har man ett utmärkt tillfälle att få fram ett budskap. Redrama tänker ändå inte ta ställning till någonting.

– Det är klart man kunde tänka att vilken otrolig möjlighet. Men nej, det är inte min plats att göra det här. Den korta stund jag gör ”mitt jobb” ikväll representerar jag Finland och hoppas att jag gör det med ära. Jag vill göra det sakligt.

Redrama får inte heller lyfta fram Finlands representanter Softengine medan han är i rutan. Det står i reglerna, annars hade han gjort det.

Gillar Frankrikes bidrag

Diplomatiskt nog svarar han inte på frågan om vilka länder han hoppas få ge poäng till ikväll. Han säger sig vilja se de slutliga framträdandena. Men en av hans personliga favoriter är Frankrikes Twin twin med låten Moustach.

På sig i rutan kommer Redrama att ha enligt egna ord ”simpla kläder”, alltså en Ted Bakers-skjorta och en väst samt en keps.

– Det måste finnas något jag håller fast i, det får inte blir för sakligt, säger Redrama och syftar på kepsen.

Topp tio placering för Softengine

Redrama var med och valde Softengine till Finlands Eurovisionsrepresentant i Tävlingen för ny musik UMK. Han säger att bandet gjorde bra ifrån sig på generalrepetitionen på fredag. Fredagens övning är den som de nationella juryerna baserar sina poäng på.

– Om man jämför med många av de andra ländernas sångare så var Topi Latukka inte alls nervös. Eller han döljde nerverna i alla fall bättre än många andra. Gör han lika bra ifrån sig i finalen – och det tror jag att han gör för han sjunger felfritt varje gång – så kan vi få en placering i topp tio.

Finland ger sina poäng i finalen som det 28:e landet i ordning.

Läs också: Röstningsanvisningar för ESC finalen

Eurovisionens final 10 maj kl.22.00 på TV2, i Radio Vega och på Yle Arenan. Kommenteras på svenska.