Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Färre finländska missionärer ute i världen

Från 2014
Uppdaterad 11.05.2014 11:09.
Invånare i Padang söker sig till säkrare områden
Bildtext Flest finländska missionärer finns numera i Asien, inte i Afrika

Antalet finländska missionärer minskar ute i världen, rapporterar tidningen Karjalainen.

För tio år sedan fanns det 1 063 finländska missionärer, men i slutet av 2012 hade siffran sjunkit till 700 och den sjunkande trenden väntas fortsätta.

Dels har intresset för att arbeta som missionär minskat samtidigt som behovet av missionärer i mottagarländerna har minskat. Till exempel i många afrikanska länder är kyrkorna så högt utvecklade att lokala krafter kan utföra det arbete som tidigare gjordes av utsända från andra länder.

Även utbildningsnivån har stigit i mottagarländerna och behovet av missionärer med relativt låg utbildning har minskat. Nu behövs framför allt experter, men det kan svårt att rekrytera sådana, säger Timo Reuhkala som är ordförande för Finska missionsrådet som är ett samarbetsorgan för de finländska missionssällskapen.

Flest finländska missionärer finns det numera i Asien, före Afrika och Europa. I övriga delar av världen finns det bara några tiotal missionärer från Finland.

Även intresset att viga tiotals år eller rent av hela yrkeslivet åt missionsarbetet minskat. Nuförtiden är missionärerna vanligen 5-10 år i destinationslandet.