Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skottlossning efter folkomröstning i östra Ukraina

Från 2014
Uppdaterad 11.05.2014 22:10.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Virrig folkomröstning i östra Ukraina - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I de två östukrainska regionerna Donetsk och Luhansk ordnades en folkomröstning om självstyre i dag.

Sent på kvällen rapporterades det om skottlossning i staden Krasnoarmeisk som ligger i Donetsregionen. Ukrainska soldater ska ha skjutit in i en folkmassa utanför stadshuset och det finns uppgifter om två döda.

Det är oklart varför soldaterna började skjuta mot människorna. Enligt separatisterna hade soldaterna stängt vallokalen i stadshuset några timmar tidigare.

Nationalgardet har enligt obekräftade uppgifter tagit stadshuset i besittning.

Yle Nyheters utsände: Brister i arrangemangen

Yle nyheters utsände besökte under dagen vallokaler och rapporterar om många brister i arrangemangen.

Väljarna skulle svara på frågan "Stöder du självstyre i folkrepubliken Donetsk/ folkrepubliken Luhansk?". De proryska rebelledarna som initierat folkomröstningen har inte preciserat vad det här självstyret innebär: ökat självstyre, självständighet eller att regionerna blir del av Ryssland.

Yle Nyheters utsände Antti Kuronen har besökt vallokaler i staden Donetsk och i Horlivka, cirka 50 kilometer från Donetsk. En väljare i Horlivka gav uttryck för förvirringen vad gäller målet med folkomröstningen.

Bildtext Yle
Bild: Yle

- Jag röstade nej, sade Alexander Streltjov som hade kommit till vallokalen i Horlivka tillsammans med sin två-årige son. Jag förstår inte vad den här Donetsk folkrepublik egentligen är och hur den skulle kunna fungera.

De allra flesta väljare som utländska journalister talat med har uppgett att de svarar "ja" på frågan om självstyre. Det är ändå rätt få som säger att de vill bli del av Ryssland. De flesta uttrycker stor ilska och misstro mot regeringen i Kiev och vill ha ökat självstyre eller självständighet.

Vallokal i en skola i Donetsk.
Bildtext Vallokal i en skola i Donetsk. - (Copyright: Antti Kuronen / Yle)
Bild: Antti Kuronen / Yle

"Det finns ingenting vi vill ha av Kiev"

Enligt Kuronen hade många väljare strömmat till de vallokaler han besökte. De ringlande köerna till vallokaler i Donetsk kan också bero på att vallokalerna nu är betydligt färre än vid reguljära val. I exempelvis Mariupol - en ungefär lika stor stad som Helsingfors - öppnades bara fyra vallokaler idag.

Det finns många brister i hur folkomröstningen genomförs. Vallängderna är föråldrade och Kuronen såg hur valförrättare skrev listor på dem som kom in för att rösta. Namnen fanns alltså inte på några vallängder.

Några utomstående valobservatörer finns inte. Valsedlarna har tryckts med kopieringsapparater och saknar stämplar. Det är alltså ingen utmaning att förfalska dem. En del av väljarna i Gorlovka lät sig inte störas av de här bristerna.

- Jag röstar för Donetsk folkrepublik, sade Tatjana i Horlivka. Jag hoppas att Ryssland kommer och hjälper oss. Det finns ingenting vi vill ha av Kiev.

Kuronen såg inga beväpnade män vid vallokalerna. Men på många håll finns ockuperade byggnader intill vallokalerna och där kunde Kuronen se rätt tungt beväpnade proryska rebeller.

Högt valdeltagande?

Enligt den som leder valarrangemangen i Horlivka, Maria Alexenjeva, blir valdeltagandet högt.

Staden Horlivka är prorysk.
Bildtext Staden Horlivka är prorysk. - (Copyright: Antti Kuronen / Yle)
Bild: Antti Kuronen / Yle

- Genast efter åtta var det kö vid vår vallokal. Valdeltagandet kommer säkert att överskrida 90 procent här, sade Alexenjeva.

"Folkrepubliken Donetsk" valkommission höll en presskonferens i Donetsk på söndag eftermiddag, som Kuronen deltog i. Där påstods att valdeltagandet låg på över 50 procent redan före klockan tolv i en del valdistrikt.

Exempelvis i våldsdrabbade Slovjansk och Mariupol hade ungefär 20 procent av de valberättigade röstat före klockan tolv, enligt den här inofficiella valkommissionen. Det finns förstås inget sätt att kontrollera de här uppgifterna.

"Kriminell fars"

Väst och regeringen i Kiev har förklarat söndagens folkomröstning i östra Ukraina som "olaglig".

Det ukrainska utrikesministeriet gick ännu längre idag och betecknade omröstningen som en "kriminell fars".

Det är helt klart att folkomröstningen strider mot den ukrainska grundlagen.

Vallokalerna i östra Ukraina stänger klockan 22.

Läs Antti Kuronens beskrivning av läget i Mariupol på lördagen: "Människorna i Mariupol är otroligt upprörda"