Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Fegt av Rinne att inte bli finansminister"

Från 2014
Uppdaterad 11.05.2014 19:10.
Jan Sundberg, professor i statsvetenskap.
Bildtext Professor i allmän statslära, Jan Sundberg, tycker att Rinne är feg om han inte ställer upp som finansminister.

SDP:s nya ordförande Antti Rinne verkar inte vara särskilt intresserad av finansministerposten som blir ledig efter bortröstade Jutta Urpilainen. Det stod klart efter partikongressen i går.

Rinne är feg om han inte åtar sig finansministerposten. Det tycker Jan Sundberg, professor i allmän statslära vid Helsingfors Universitet.

- Det är nog lite fegt av honom. Om man kritiserar den ekonomiska politiken och kommer med ett alternativ och sedan, när man får möjligheten att förverkliga det, så backar man. Det här var inte snyggt. Tvärtom så var det nog ett hårt slag för Urpilainen och för hela partiet. Det här ger inte en bra bild av socialdemokratin för tillfället, säger Sundberg.

Med makten kommer även ansvar

Med tanke på hans starka fackliga bakgrund skulle Rinne sannolikt känna sig mer bekväm med att bli arbetsminister - en post som ju innehas av partikamraten Lauri Ihalainen.

Rinne har kritiserat den ekonomiska politik som både bortröstade Jutta Urpilainen och regeringen kämpat väldigt hårt för för. Därför anser Sundberg att Rinne borde ta sig an finansministerposten och inte någon annan ministerpost.

- Rinne har kört väldigt hårt med sin kritik mot Jutta Urpilainen. När han väl vinner ordförandevalet så då börjar han backa. Då är han inte alls så säker på sin sak längre. Det här är nog ett svaghetens tecken hos honom. Han borde nog rimligtvis stå för sina ord och överföra ord till handling helt enkelt, säger Sundberg.

Brådskande ärende

Urpilainen avgår redan inom ett par veckor. Tills dess måste Rinne hitta en lämplig kandidat till finansministerposten, om han själv inte vill axla rollen som finansminister.

Ett alternativ är att utrikesminister Erkki Tuomioja skulle bli finansminister, men Sundberg tror inte att regeringens talesman Eero Heinäluoma är intresserad av utrikesministerposten.

- Tuomioja är väldigt kunnig och har lång erfarenhet inom utrikespolitiken. Jag har svårt att förstå att varför skulle man gå och flytta på honom. Han är ju en person med gedigen erfarenhet och kunnande. Jag tror nog inte att Tuomioja själv är så intresserad av det, men det här är mina spekulationer. Om Rinne eventuellt börjar flytta på Ihalainen, som faktiskt har betydligt längre facklig erfarenhet än vad Rinne har, så det kan man ju diskutera. Det här blir nog inga verkliga poäng för Rinne, säger Sundberg.

Ingen minister sitter säker

Nuvarande regering har inte långt kvar. Den avgår i juni, i samband med att statsminister Jyrki Katainen (samlingspartiet) avgår.

Formellt sett får vi en ny regering i sommar. Vem som åtar sig finansministerposten vill Sundberg inte ta ställning till.

Klart är ändå att regeringen står inför många ministerbyten i år. Kanslichefer och andra får eventuellt en större makt över de valda ministrarna, spekulerar Sundberg, som inte har mycket till övers för regeringens funktionsduglighet.

- Vi kommer att få en regering som på något sätt ska försöka hålla ihop och förverkliga åtminstone något av det som man kommit överens om i regeringsprogrammet. Jag kan inte se att den är så värst handlingskraftig med så här många byten på ministerstolarna. Det här är nog att ytterligare röra om i grytan, vill jag påstå, säger Sundberg.