Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nästan 90 procent röstade ja till "självstyre"

Från 2014
Uppdaterad 12.05.2014 08:28.
Roman Ljagin, ordförande för valkommissionen.
Bildtext Roman Ljagin, ordförande för valkommissionen.
Bild: EPA/ALEXEY FURMAN

Enligt de proryska separatisterna i östukrainska Donetsk så röstade nästan 90 procent ja till självstyre i gårdagens folkomröstning.

Ledaren för den självutnämnda valkommissionen i Donetsk, Roman Ljagin, hävdade att 75 procent av de valberättigade deltog i omröstningen och att drygt 89 procent röstade ja, medan litet drygt tio procent röstade nej. Utan utomstående valobservatörer och med bristfälliga röstlängder så finns det inget sätt att få de här siffrorna bekräftade.

Vår utsände i Donetsk, Antti Kuronen, är inte överraskad över de här siffrorna.

- Det är inte så överraskande att 90 procent enligt dem har röstat ja, säger Kuronen. Det var ju de som stöder folkrepubliken som gick och röstade. Vi träffade ju faktiskt ändå någon enstaka väljare som röstade nej, tillägger han.

Det som enligt Kuronen inte kan stämma är valdeltagandet. Trots att väljarna var många, så var vallokalerna på många håll väldigt få och Kuronen har väldigt svårt att ett 75 procents valdeltagande skulle ligga ens nära sanningen.

Roman Ljagin från Donetsk valkommission var fullt förberedd på all misstro då han höll sin presskonferens på lördag kväll.

- Vi begriper nog att ingen i världen kommer att erkänna det här resultatet, sade Ljagin. Europeiska organisationer eller länder världen kommer inte att erkänna det. Men vi vill få våra röster hörda och därför höll vi den här folkomröstningen, organiserad av folket.

Självständighet eller annektering?

Ljagin tillade också att Donetsk-regionen inte kommer att delta i det ukrainska presidentvalet den 25 maj. Enligt Ljagin skulle det vara ologiskt att välja president för Ukraina i Folkrepubliken Donetsk.

Resultatet från den mindre östukrainska regionen Luhansk har inte ännu kungjorts, men det väntas vara i linje med resultatet från Donetsk.

Det som också är oklart är vilket mål folkomröstningen egentligen har. En av separatistledarna sade redan innan vallokalerna stängde att regionerna Donetsk och Luhansk nu ska få en egen administration och en egen armé.

En annan rebelledare sade att folkomröstningen bara visar att östra Ukraina vill bestämma om sitt eget öde och att det blir en senare fråga om man ska fortsätta som del av Ukraina, bli självständig eller bli del av Ryssland.

Nya sanktioner att vänta

Kiev och väst har avfärdat omröstningen som olaglig. EU:s utrikesministrar samlas i Bryssel på måndagen för att diskutera utvidgade sanktioner mot Ryssland och separatistledare i Ukraina.

Enligt EU-diplomater har man förberett en lista på ytterligare 14 personer och dessutom två företag på Krim som ska omfattas av sanktionerna. Det här är första gången som EU-sanktioner skulle drabba också företag.

EU har redan infört inreseförbud och fryst tillgångar för 48 personer från Ryssland och Ukraina, men USA:s sanktioner är betydligt mera omfattande.

Tilltagande anarki

Folkomröstningen gick relativt lugnt till i östra Ukraina igår, men senare på kvällen rapporterades om skottlossning och åtminstone ett dödsoffer i småstaden Krasnoarmeysk.

Enligt nyhetsbyråer så var det en nygrundad proukrainsk milis (inte kopplad till den ukrainska armén) som försökte stänga en vallokal. Situationen urartade och enligt ögonvittnen så sköt de proukrainska milismännen mot obeväpnade proryska civila. En ska ha dödats och åtminstone en skadats.

Antti Kuronen säger att det här är ytterligare ett tecken på den tilltagande anarkin i östra Ukraina. Enligt honom sker det hela tiden flera incidenter av det här slaget.

- Till exempel när jag igår kväll var vid den här ockuperade myndighetsbyggnaden här i Donetsk så såg jag många tungt beväpnade män där. Dit kom en buss med män som hade fina automatvapen. En av dem hade ett grovkalibrigt maskingevär.

Enligt Kuronen visar det här att de proryska separatisterna kommer att försvara också de ockuperade byggnaderna i Donetsk.

- En av deras ledare har redan sagt att när resultatet av folkomröstningen blir klart så kommer den ukrainska armén att betraktas som en ockupationsmakt, tillägger Kuronen.