Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Föräldrarna borde upptäcka mobbning"

Från 2014
Uppdaterad 12.05.2014 14:27.
Håkan Roos och Kennet Lindholm
Bildtext Håkan Roos och Kenneth Lindholm
Bild: Yle/ Bubi Asplund

Måndagssnackarna den 12 maj dryftar problematiken kring mobbning, Hangö stads planer att köpa en del av Koverharområdet och språkinlärning i grundskolorna i Raseborg.

Snackarna Håkan Roos och Kenneth Lindholm ser gärna att Hangö stad förverkligar sina planer att köpa mark- och vattenområden i Koverhar av FN-Steels konkursbo för 10 miljoner euro. Roos rekommenderar ändå att Hangö stad prutar lite på priset.
- Hangö kan det där med hamnar, men det här kommer nog lite olägligt med tanke på att Hangös ekonomi som inte är den bästa. Om jag var i Hangös situation skulle jag nog pruta lite på priset.

Radio Vega Västnyland

Programmet är inte längre tillgängligt

Radio Vega Västnyland

Programmet är inte längre tillgängligt

Stadsstyrelsen i Hangö har redan godkänt planerna att köpa mark- och vattenområden i Koverhar och stadsfullmäktige tar ställning till köpet på sitt möte imorgon(13.5).

Håkan Roos ger också tummen upp för Raseborgs stads planer att börja läsa det andra inhemska språket redan i årskurs ett. Lindholm understryker å sin sida att språkinlärningen borde ske naturligt genom att barn från respektive språkgrupp kommer i kontakt med varandra.

- Skulle det inte vara smart med interaktivitet? Jag bodde själv på Jägarbacken när jag var liten. Basen i finskan fick man när man lekte med sina jämnåriga finskspråkiga kompisar. Det man lärde sig i skolan var inte så mycket värt.

Måndagssnacket uppmärksammar också Svenska Yles storsatsning #Tadetpåallvar. Mobbningen blir vi aldrig av med men vi kan försöka minska på mobbandet, konstaterar måndagssnackarna.

Roos ger föräldrarna ett stort ansvar i fall av mobbning. Han menar att föräldrarna ska känna sina barn så väl att de märker att något är på tok. Lindholm betonar däremot att barn ofta kan vara bra på att dölja sina problem för sina föräldrar och därför är mobbningen svår att uppräcka, menar han.

Effektivera!

Diskussion om artikeln