Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukraina är en enda röra

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2015 11:04.

Nu är jag trött på det här. Jag är trött på alla som självsäkert härmar president Putin och säger att Ukraina i själva verket inte är någon stat. Jag är trött på alla som är säkra på att Kiev har fel och östra Ukraina har rätt – och jämlikt trött på dem som säger tvärtom. Och allra tröttast är jag på dem som dödar andra människor. Ja, i själv verket är jag inte alls trött på dem, jag är rasande.

Vad är det för en underlig kraft som kan fara fram och på ett halvt år förvandla ett land till en gryta av hat? I dagens Ukraina kallar en del av folket en annan del fascister och vissa kallar andra koloradobaggar. Vardera sätter in lika mycket förakt, hat och illvilja i sina ord och ingen verkar ha den minsta lust till kompromisser, samtal eller strävan efter samförstånd.

I dag förväntas vi svälja valresultat från Donetsk och Luhansk, där det ordnades ett sällskapsspel som kallades folkomröstning i helgen. De som deltog skulle ta ställning till statlig självständighet för de här områdena. Ingen visste vilka som hade rösträtt så de som dök upp i en vallokal fick rösta. De som tyckte att det var kul kunde gå från lokal till lokal och lägga sin röst. Nu presenteras ett procenttal som ska visa hur högt valdeltagandet var. Intressant matematik tycker jag: man vet inte hur många som har rösträtt men kan trots det säga hur många av de röstberättigade som röstade. Vi ska också övertygas om att en överväldigande majoritet röstade för självständigt styre.

I det här klimatet ska det ordnas presidentval i landet om ett par veckor. Den nuvarande regeringen har en viss, om än svajig, legitimitet genom att den är tillsatt av ett lagligt valt parlament. Men om bara vissa delar av landet deltar i valet nu i maj, hur ska vi då se på resultatet?

För ett par veckor sedan var jag i Moskva och hade då möjlighet att fråga av ordföranden för dumans utrikesutskott om Ryssland kommer att erkänna resultatet i det ukrainska presidentvalet. Han svarade undvikande att det beror på om folket i öst röstar. Jag fick inte ställa någon tilläggsfråga om huruvida Ryssland kommer att uppmana folk att inte rösta. Nu är den frågan inte längre aktuell, de såkallade ledarna för Dontesk och Luhansk har redan sagt att deras områden överhuvudtaget inte kommer att delta i valet.

Just nu vet väldigt få, om ens någon, vilket president Putins följande drag kommer att bli. Vi kan gissa att USA och EU fortsätter att dra till med sanktioner som knappast har någon verkan. Och i Ukraina verkar det som om ingen har något grepp om någonting.

Råddigt skulle vara ett förträffligt ord i sammanhanget om det inte vore så hemtrevligt. Den röra som råder i Ukraina är hänsynslös och gastkramande och ser bara ut att leda till något ännu värre.

Möten och människor

Diskussion om artikeln