Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Softengines första och sista sångtävling

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Softengine på Eurovisionsscenen.
Bildtext Softengine gjorde en riktigt bra spelningen på Eurovisionsscenen.
Bild: EBU / Andres Putting

Softengine var sjukt populära i Danmark. Så populära att de tycker det är ganska skönt att komma hem till Finland. Här får de i alla fall dricka sin öl i fred.

Softengine höll sig länge i topp tio när rösterna i ESC började ragla in, men när det sista landet gav sina poäng föll de ner till elfte plats. Det här är ändå inget som bandet sörjer desto mer.

- Målet var att komma till finalen, så den elfte placeringen ser vi som ett plus. Det är ju den bästa placeringen efter Lordi, så vi kan vara nöjda, säger killarna i Softengine.

ESC är en stor produktion, och killarna hängde i Köpenhamn i två veckor. Veckorna vad fyllda av övningar, intervjuer och fester.

- Nordic Party var nog den bästa festen. Vi spelade två gånger där och fick också spela vår nya singel. Folk tyckte om den och vissa sa att den till och med är bättre än tävlingslåten. Men det är ändå ganska skönt att vara hemma igen, för nu får vi dricka upp vår öl till slut. Där kom folk hela tiden fram och ville ta bilder och selfies med oss.

Trots alla fester är bandet ändå överens om att det allra roligaste var att få stå på scen och sjunga tillsammans med förra årets vinnare, Emmelie de Forest. När vi nu en gång pratar om vinnare måste vi också passa på att fråga vad bandet tycker om årets vinnare, Conchita Wurst?

- En riktigt bra sångare och en karismatisk person. Såklart var mediebevakningen väldigt intensiv, och med tanke på det politiska budskapet och publikens reaktioner, så var nog vinsten ganska klar från början.

Vad har ni lärt er från ESC-rumban?

- Vi lärde oss främst att om du vill gå och äta, så gör det inte med Topi (sångaren, reds. amn.) för du kommer aldrig att komma fram till matstället. Alla vill ha en bild med honom.

- Vi fick också större självsäkerhet i intervjusituationer, och blev bättre på engelska.

Trots att Softengine blev väldigt omtyckta och fick den bästa placeringen efter Lordi, är ESC något de nu tänker lämna bakom sig. Det blir inga fler musiktävlingar. Alls.

- Åtminstone inte med det här bandet. Såklart rekommenderar vi det till alla andra, men vi har svurit på att inte vara med i fler musiktävlingar. Vår största utmaning nu är att försöka bli av med ESC-stämpeln. ESC är så mycket mer än musiken, och därför var det kanske en lite dålig utgångspunkt för oss.

Trots att ESC är över kommer alltså Softengine att fortsätta som förr. De har spelningar på gång runt om i Finland, och snart kommer också den nya singeln Yellow House ut. Är den bättre än Something Better?

Så här såg det ut när de spelade den på Nordic Party i Danmark.