Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Dåliga odds för hjärtkirurgin i Vasa

Från 2014
Uppdaterad 13.05.2014 05:55.
Operation
Bildtext Arkivbild
Bild: YLE: AP Graphics Bank

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland, RFV, anser att det inte räcker med att den kirurg som utför operationen är ansvarig för verksamheten, utan hela organisationen som står för hjärtkirurgin borde vara samma hela tiden och ha fler operationer.

Hjärtoperationerna i Vasa är för få anser Regionförvaltningsverket

Programmet är inte längre tillgängligt

- Vi har två problem. Ingen sökte de lediganslagna hjärtkirurgitjänsterna och för att få fler operationer borde vi ha ett större upptagningsområde, säger Vasa sjukvårdsdistrikts direktör Göran Honga.

Dåliga odds

För att få större upptagningsområde och fler operationer borde något av de universitetssjukhus som nu utför hjärtoperationer lägga ner sin verksamhet.

- Jag tror nog att oddsen är ganska små att någon annan skulle sluta med sin hjärtkirurgi, säger Honga.

RFV har begärt utlåtande om hjärtkirurgin vid Vasa centralsjukhus från bland annat Helsingfors universitetssjukhus hjärtkirurger. På basen av utlåtanden anser RFV att hjärtkirurgin inte borde finnas kvar i Vasa.

- Det här ser inte lovande ut om vi vill fortsätta operera hjärtpatienter i Vasa, säger Olle Gull, förvaltningsdirektör vid Vasa sjukvårdsdistrikt.

Ny offertrunda

Just nu har sjukvårdsdistriktet ett avtal med de hjärtkirurger som opererar i Vasa. Det avtalet går ut i slutet av juni och de sista hjärtoperationerna är bokade till veckan före midsommar. En ny offertrunda görs för att hjärtkirurgin från och med augusti skulle ha två hjärtkirurger på plats i Vasa. Om RFV inte godkänner sjukvårdsdistriktets lösning upphör troligen hjärtoperationerna i Vasa.

- Jag tror att RFV kommer att fatta sitt beslut före semestrarna, säger Honga.

Vasa sjukvårdsdistrikt ska ge sitt svar till RFV före den 15 juni.