Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Med traktorer som passion

Från 2014
En Zetor tillverkad i Tjeckoslovakien

I en lagerhall står 30 skinande blanka traktorer på rad. Men det är inte vilka traktorer som helst. De här är klenoder, de äldsta från 1930-talet. De har rustats upp av sin stolte ägare Bjarne Holmlund i Kronoby.

Bjarne Holmlund, traktorsamlare i Kronoby

Bjarnes passion började tidigt, närmare bestämt år 1952.

Grolly

- Jag var fem år då vi skaffade Zetorn. Jag började också köra den då. Jag var så liten och kopplingspedalen var så långt ner, så jag kröp under ratten och höll ryggen mot rattstången för att få ned pedalen. På den tiden fanns det inte gödselspridare, så de vuxna stod på en kärra och spred ut gödseln med spade och jag körde framåt vartefter, säger Holmlund.

Zetorn tillverkades i Tjeckoslovakien och var alltså en förhållandevis billig östprodukt. Nu har den blivit oerhört dyr att skaffa för samlare. Men Zetorn var bra och det var mycket svårt att beställa traktorer från andra länder.

- Man måste betala först för att överhuvudtaget komma på listan, och sen dök den upp några år senare, säger Holmlund.

Det hände med en Kronobytraktor som han också rustat upp. Den är en amerikansk vackert grön John Deere från år 1940 som dök upp mitt under brinnande krig.

- Alla karlar var vid fronten och det fanns ingen på orten som kunde köra den, så en häst fick dra den hem från stationen, säger Holmlund.

Traktorerna var annars små förr. De uppfanns ju för att ersätta hästen och det var naturligt att göra dem i ungefär samma storlek.

Här finns också en gammal Fordson. Bjarne Holmlund hittade den utan hjul nedsjunken i mossa.

- Pojken sa att den där får du aldrig till nånting. Men nog blev den också, säger Holmlund och myser belåtet.

Vad gillar Bjarne Holmlund då dagens traktorer?

- Inte alls! De intresserar mig inte det minsta. Om du inte har haft med dem att göra kan du inte ens starta dem! De är som datorer. Jag är för tidigt född tyvärr, säger Holmlund.