Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Enhälligt ja till Amos Anderson museum i Glaspalatset

Från 2014
Uppdaterad 13.05.2014 10:42.
Bild: Amos Andersons konstmuseum

Stadsstyrelsen i Helsingfors har godkänt förslaget om att utvidga Amos Anderson museumet till Glaspalatset. Ärendet går nu vidare till Stadsfullmäktige, som väntas fatta beslut på onsdagen nästa vecka.

Beslutet var enhälligt, berättar Sirpa Puhakka (Vänsterförbundet) vid stadsstyrelsen.

- Kostnaderna diskuterades förstås, det undrades om uppskattningen av vad renoveringen av Glaspalatset kostar kommer att hålla. I övrigt är det här projektet i medvind, säger Puhakka.

Kostnaderna uppskattas till totalt 41,4 miljoner euro, varav 36,2 går till nybygget under Glaspalatset och resten till renoveringen av befintliga lokaler i Glaspalatset. Det är Konstsamfundet som finansierar projektet. Utöver det väntas staden betala ungefär fem miljoner.

Som det ser ut nu verkar det som att uppskattningen håller.

- Jag är inte orolig. Det finns i alla fall inga tecken på att det inte skulle gå enligt planerna, säger Puhakka.

Amos Anderson inte som Guggeinheim

Puhakka har i sin blogg tidigare skrivit att varken staden eller staten har råd att lägga pengar på museumprojekt just nu. Då handlade det om det omdiskuterade Guggenheimmuseet, som Puhakka motsätter sig. Men med Amos Anderson är det inte samma sak.

- Det här projektet går inte på samma sätt åt stadens plånbok som Guggenheim. Staden har de facto nytta av det här projektet – vi får Glaspalatset grundrenoverat och egna utrymmen åt staden.

Förväntningarna av det nya museet är att det ska erbjuda utställningar för den breda publiken.

- Amos Anderson-museet har haft en helt egen profil som har hämtat nya slags utställningar till Helsingfors. Jag hoppas det nya museet fortsätter med att lyfta en egen, stark profil som ger färg åt utbudet i Helsingfors, säger Puhakka.

Om allt går som planerat kan det nya museet öppna efter sommaren 2017.

Läs också: Det nya Amos Anderson konstmuseet går vidare
Läs också: Stadsstyrelsen vill ha nytt Amos Andersons museum
Läs också: Johansson ska leda Amos Anderson-bygget