Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Rettig inledde samarbetsförhandlingar

Från 2014
Uppdaterad 14.05.2014 13:23.
Rettig i Jakobstad
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Rettig inledde samarbetsförhandlingar om att stänga fabriken i Jakobstad på tisdagen. Bland anställda ser man förhandlingarna som en formalitet, beslutet är redan fattat tror Victor Kock som jobbar på lagret.

Folk mår riktigt illa och har tagit nedläggningsbeskedet hårt, säger Victor Kock. På lagret där Kock arbetar är de rätt unga. Här pallar ingen till hög ålder, ryggen tar stryk av kyla och tunga lyft, säger Kock.

Victor Kock i lagret på Rettig
Bildtext Victor Kock i lagret på Rettig - (Copyright: YLE/Patrik Enlund)
Bild: YLE/Patrik Enlund

Vid middagstid på måndagen började produktionen sakteliga komma igång. Fortfarande var en del anställda borta efter att de marcherade ut i protest i torsdags.

De anställda försökte hjälpa till

På fabriksgolvet gick spekulationerna. Hur länge sedan är det egentligen som beslutet togs om Jakobstadsfabrikens framtid? Att man funderar på det beror nämligen på att de anställda i vintras hade ideer om hur produktionen kunde ökas i Jakobstad.

- Vi anställda var beredda att sträcka till och höja produktiviteten, men ledningen var ointresserad, säger Kock.

Samarbetsförhandlingar inleds på Rettig i Jakobstad

Programmet är inte längre tillgängligt

Försäljarna i Jakobstad hade nämligen lyckats bättre än väntat och hittat nya marknader och fabriken hann inte med efterfrågan, berättar Kock. Nu spekulerar man bland de anställda att det tvärtom gällde att dra ner på lönsamheten i Jakobstad för att det skulle kännas lättare att flytta produktionen till Polen. Det tror åtminstone Kock.

- Hur kan man stänga en fabrik som ifjol gav över 4 miljoner i vinst och som genom åren gett ägarna god avkastning. I torsdags då vi fick beskedet var det en chock, men nu är folk mest förbannade, säger Kock.

Enligt Kock känns det märkligt och surt att styrelsen som nästan enbart består av finländare inte tar samhällsansvar utan bara söker kortsiktiga vinster.

Läs också: Rettig stänger fabriken i Jakobstad