Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

NSA:s nya chef utlovar större öppenhet

Från 2014
Uppdaterad 13.05.2014 20:47.
Amiral Michael Rogers.
Bild: EPA/JIM LO SCALZO

Den omstridda amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA:s nya chef, amiral Mike Rogers lovar större transparens i fortsättningen.

Rogers lovade i sin första intervju sedan han tillträdde som chef både för NSA och USA:s Cyberkommando att han kommer att vara mer uppriktig gentemot allmänheten.

Han försvarade NSA:s kontroversiella spionageprogram som enligt honom är lagliga men måste förklaras bättre så att folk förstår dem.

Enligt Rogers har utländska regeringar, individer och grupper ändrat sitt sätt att kommunicera sedan Edward Snowden avslöjade NSA:s globala spionage.

Rogers gick inte in på detaljer om hur de har ändrat sitt beteende men han riktade skarp kritik mot Snowden som enligt honom borde ha vänt sig till sina överordnade om han hade klagomål.

"Snowden stal och sprang iväg"

- Det är inte ansvarsfullt att stjäla och sedan springa iväg. Snowden stal stora mängder hemligstämplad information som inte har något att göra med hans anklagelser mot NSA hävdade Rogers.

Största delen av den stulna informationen handlade inte om vad NSA gör mot amerikanska medborgare utan om NSA:s kapacitet i kampen mot traditionella militära mål, enligt Rogers

Han vägrade att ta ställning till om Snowden kan ha samarbetat med Kina eller Ryssland, såsom en del konservativa politiker i USA har påstått utan lägga fram några bevis.

Nya avslöjanden i Glenn Greenwalds färska bok

Den amerikanska journalisten och juristen Glenn Greenwald som samarbetade med Edward Snowden kommer i dag ut med en ny bok som baserar sig på dokument som Snowden for iväg med.

Greenwald lägger fram tiotals nya dokument i sin bok där han hävdar att NSA:s mål uttryckligen är att kontrollera all information i internet över hela världen

The Guardian publicerar i dag ett kapitel ur boken samtidigt som Greenwald avslöjar att USA har gjort sig skyldig till liknande spionage genom inbyggda bakdörrar i internetservrar som man har anklagat Kina för.

The New York Times som också har läst boken ger mer detaljer om hur NSA spionerade på utländska beskickningar i FN.